Roetvorming – wij verklaren het fenomeen

Hoe ontstaat roetvorming?

In de regel wordt roet veroorzaakt door een te lage uitlaatgastemperatuur in het rookkanaal. Dit betekent dat de uitlaatgassen hun zogenoemde dauwpunt nog binnen de schoorsteen bereiken, zodat ze de gedeeltelijk corrosieve stoffen aan de binnenkant in de schoorsteenl condenseren en neerslaan. Na verloop van tijd dringen deze vervolgens door in het metselwerk van de schoorsteen en laten geelbruine vlekken en een vieze geur achter.

Een brandend vuur verspreidt warmte naar de omgeving. Dit wordt gedaan door de energiebron hout of steenkool om te zetten in warmte-energie. Tegelijkertijd komt echter rook vrij geleid door het rookkanaal tijdens het verbrandingsproces

Brandhout: welke wordt het meeste gebruikt?

Misschien heeft u al een houtkachel of denkt u erover na om er een aan te schaffen. Dan wordt u hoe dan ook vroeg of laat de vraag gesteld: welk hout is het beste om in uw houtkachel te laten branden?

Roestvrijstalen rookkanaal -planning

Er zijn veel redenen waarom de installatie van een roestvrijstalen rookkanaal of een uitbreiding van een roestvrijstalen rookkanaal nuttig of zelfs noodzakelijk is. Allereerst heeft elke kachel of open haard een rookkanaal nodig, zodat de ontstane rookgassen veilig kunnen worden weggeleid.

Nieuw of gebruikt?

In de huidige consumptiemaatschappij vraagt een consument zich eens af of alles wat hij koopt nieuw moet zijn.

U heeft er waarschijnlijk al eerder van gehoord: een ooievaar nestelt op een schoorsteen/ rookkanaal. Dit is erg leuk om naar te kijken, maar voor de bewoners van het huis behoorlijk gevaarlijk als het rookkanaal nog steeds in gebruik is.

Als u liever de installatie van het rookkanaal zelf uitvoert, dan kunt u onze kleine montage-instructies voor een dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal op de buitenmuur bekijken.

De evolutie van het rookkanaal

Een rookkanaal vervult een zéér belangrijke functie. Elke dag worden rookuitlaatgassen door rookkanalen in de open lucht geleid. We profiteren dagelijks van de voordelen die een rookkanaal ons biedt. Rookkanalen zoals we die vandaag kennen, bestonden niet altijd. In het verleden trok de rook door het hele huis en ontsnapte door ramen en kieren, dit is tegenwoordig ondenkbaar. Het hoge risico van brand bij verwarming zonder schoorsteen motiveerde onderzoekers om een oplossing te vinden. Dit omdat de zogenaamde roetdeeltjes een ongewenst en schadelijk bijproduct zijn dat ontstaat bij de verbrandingsprocessen.

Rookkanaal - Hoezo "Made in Germany" ?

Slechte ervaringen met een goedkoop rookkanaal uit lagelonenlanden leveren dagelijks veel problemen op. Het betekent echter niet dat u veel geld hoeft uit te geven aan uw enkelwandige of dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal. Dit geldt natuurlijk voor al onze rookkanaal producten in onze webshop. Uiteraard geldt hetzelfde voor de andere schoorsteenproducten in onze online winkel. Alle roestvrijstalen rookkanalen zijn onderworpen aan dezelfde kwaliteitsnormen.

Een flexibel RVS rookkanaal word gebruikt ter renovatie van een bestaande gemetselde schoorsteen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer deze lekt, of om een andere reden niet meer naar behoren kan functioneren. Wanneer u bij ons een flexibele pijp besteld, leveren wij altijd een dubbelwandige variant. Dit wil zeggen dat de buis uit 2 lage RVS bestaat. De binnenlaag is volledig glad, waardoor er weinig tot geen resten in de pijp achter blijven. De wanddikte van onze rookkanalen is geschikt voor hout-, pellet en gasverbrandingen.

Welkom bij de schoorsteenhandel.nl

De schoorsteenhandel.nl is een online shop voor al uw rookkanalen, schoorstenen, pelletkachels, houtkachels en nog veel meer bijbehorende producten. Wilt u een gezellige houtkachel? Of wilt u liever een duurzame pelletkachel? De schoorsteenhandel heeft het!