Grondplaat - een ''must-have'' voor onder uw kachel

Iedereen die een houtkachel of pelletkachel heeft gekocht weet hoe belangrijk een goede brandbeveiliging is. Om uw woning zo brandveilig mogelijk te maken, is voor uw kachel een brandwerende grondplaat of vonkwerende grondplaat voorgeschreven. Hier vindt u alles wat u over dit onderwerp moet weten.

 

Bescherming volgens voorschriften
Voordat u uw nieuwe kachel kunt monteren, moet u eerst contact opnemen met de schoorsteenveger. Deze adviseert u over de juiste, wettelijk voorgeschreven brandbeveiliging voor brandbare materialen. Ongeacht of uw rookkanaal door de muur, plafond of dak loopt, de markt biedt veel veilige en elegante oplossingen die ook achteraf aan de muur kunnen worden gemonteerd.

Bij muurbescherming kunt u een nisbus kopen die past bij uw wanddikte en kacheldiameter, die wordt geleverd met een stralingsbeschermingsplaat voor de muur. Deze kan gemakkelijk aan de muur worden bevestigd in de droge constructie rond de opening voor de kachelpijp en is meestal klaar voor reinigen, schilderen en behangen. Op deze manier geniet u van vrijwel onzichtbare en aantoonbaar veilige brandbeveiliging conform alle normen en voorschriften. Aangezien plafonds en wanden meestal gemaakt zijn van onbrandbare materialen, kunt u uw kachel bijna overal plaatsen, op voorwaarde dat de minimumafstanden voor brandbeveiliging in acht worden genomen.

De toepasselijke minimumafstanden zijn:

20 centimeter tussen de achterkant van de kachel en de muur
30 centimeter aan elke kant van de kachel
65 cm aan elke zijde bij zijruiten
20 centimeter tussen de rookpijp en het plafond
80 centimeter voor de voorruit

 

De oppervlakte doet het
Om het preciezer te zeggen: de juiste vloer doet het. Decoratieve vloeren zitten vaak vol met decoratieve en brandbare materialen. De klassiekers zijn vloerbedekking, laminaat en parket, wat vooral belangrijk is om te beschermen tegen rondvliegende vonken bij een open haard. Ook hier wordt gesteld dat er een veiligheidsafstand moet worden aangehouden van alle brandbare materialen rond de kachel. Er mogen geen meubels, gordijnen of houten of plastic bekleding zijn in het stralingsgebied van de kachel en vooral niet in de brandmeldcentrale. Je moet ook op elk moment de kacheldeur kunnen openen zonder te beginnen met de achterkant van het meubilair.

Natuurlijk hoeft u nu uw vloer rond de kachel niet te vervangen, tenzij u dat al van plan was. In plaats daarvan komt de oplossing in de vorm van een vloerbrandwerende grondplaat, ook wel bekend als afdekplaat of vonkenbeschermplaat. Deze moet bestaan ​​uit onbrandbare materialen zoals veiligheidsglas, tegels, leisteen, steen, graniet of plaatstaal of plaatstaal. Afhankelijk van het materiaal zijn er veel verschillende vormen te vinden, die zowel stijlvol als geschikt zijn voor brandbeveiliging en ook uw nieuwe kachel visueel kunnen verfraaien.

 


Het hangt ook af van de maat

De kachel hoeft niet per se op een enorme grondplaat te staan, maar ook hier moeten de wettelijke minimumafstanden in acht worden genomen. Uit de Duitse modelverbrandingsverordening, sectie 4, paragraaf 8 en DIN 18896, wordt gesteld dat de vloeren gemaakt van brandbare bouwmaterialen over het algemeen moeten worden beschermd met een afdekking vóór brandopeningen van branden voor vaste brandstoffen. Deze behuizing moet minimaal 50 cm naar voren en minimaal 30 cm naar de zijkant voorbij de schietopening reiken. Om de exacte maat van uw brandbeveiligingspaneel te kunnen bepalen, kunt u de gebruiksaanwijzing van uw kachel raadplegen en de afstanden specifiek voor uw model controleren.

 

 

De weg van de keuze
Nadat de positie van de kachel en de grootte van de plaat bekend zijn, heeft u een grote selectie van mogelijke vloerbeschermingsplaten beschikbaar. Aangezien alle in de handel verkrijgbare modellen voldoen aan de normen voor brandbeveiliging, hangt het nu af van uw individuele smaak, welke u ook kiest.

De metalen grondplaat bestaat uit 1,5 - 2,5 mm dikke staalplaat en heeft een kleurcoating van donkere tinten, zoals zwart of antraciet. De coating is zeer goed bestand tegen slijtage en slijtage, zodat hij zelfs bij intensief gebruik vele jaren stress kan weerstaan.

Wil je wat meer keuze qua vorm, dan kun je kiezen voor een glazen vloerplaat voor de openhaard. Deze bestaat uit 6-8 mm dik gehard veiligheidsglas en is verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Hoewel het geharde veiligheidsglas relatief ongevoelig is voor druk- en schokbelastingen, is voorzichtigheid geboden bij het bevestigen. De vloerbedekking moet voor de plaatsing grondig worden gereinigd, zodat kleine steentjes niet onder de plaat komen en later door teveel druk breken. Na het schoonmaken kunt u het beste de plaatsen markeren waar de glasplaat voor uw open haard moet komen en de glasplaat zelf schoonmaken. Vergeet niet om de glasplaat aan de randen af ​​te dichten met een siliconen afdichtingstape zodat er geen as en ander vuil onder kan komen om de vloer en de plaat van binnenuit te vervuilen. Een glasplaat is een bijzonder elegante oplossing die uw kachel goed kan gebruiken en de vloer niet onnodig bekrast.

Natuursteenliefhebbers met een bijbehorend budget gebruiken graag granieten vloerbeschermingspanelen. Deze kunnen in de regel als individuele productie bij steenverwerkingsbedrijven of bij ovenfabrikanten worden verkregen. Afgezien van het individuele ontwerp, zijn decoraties zoals bloemen of ranken, bevestigd door een zandstraler, ook op aanvraag verkrijgbaar. Er zijn bijna geen grenzen aan je creativiteit.

Ongeacht of een vloerbeschermingsplaat van steen, metaal of een glazen vloerplaat geschikt is voor uw open haard, het is belangrijk om te zorgen voor brandbeveiliging, die, zoals u kunt zien, stijlvol kan zijn dankzij de grote verscheidenheid aan producten.

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.