Roetvorming – wij verklaren het fenomeen

Roetvorming - wij verklaren het fenomeen         

Hoe ontstaat roetvorming?

In de regel wordt roet veroorzaakt door een te lage uitlaatgastemperatuur in het rookkanaal. Dit betekent dat de uitlaatgassen hun zogenoemde dauwpunt nog binnen de schoorsteen bereiken, zodat ze de gedeeltelijk corrosieve stoffen aan de binnenkant in de schoorsteenl condenseren en neerslaan. Na verloop van tijd dringen deze vervolgens door in het metselwerk van de schoorsteen en laten geelbruine vlekken en een vieze geur achter.

Om het gemakkelijk te maken, kunt u de uitlaatgassen in het schoorsteen voorstellen als een heteluchtballon. De warme gassen stijgen en koelen af op de weg door de bakstenen schoorsteen. Als de uitlaatgassen onder een bepaalde temperatuur komen, het zogenaamde dauwpunt, wordt het rookgas vloeibaar, dat vervolgens achter de schoorsteen doorloopt. Dit condensaat is zeer agressief en bevat bijtende stoffen. Deze chemische verbindingen bezinken aan de binnenkant van de schoorsteen. In de loop der jaren komen de vloeibare componenten dan in de schoorsteen. Na een tijdje dringen ze dan volledig de schoorsteen binnen en komen duidelijk zichtbaar naar voren. Dit wordt roet genoemd.

Welke consequenties heeft roetvorming?

Afgezien van de lelijke vlekken op de schoorsteen en de onaangename geur, is er nog een aanzienlijk risico op roet dat de vloeistof in de rest van de muren sijpelt. In het ergste geval loopt zelfs de stabiliteit van het hele gebouw in gevaar komen. Bovendien is er een verhoogd risico op brand door de stoffen die in de schoorsteen worden afgezet. Kortom, roet leidt tot beschadiging in de schoorsteen en brengt uw hele huis in gevaar.

 

Wat kan ik doen tegen roetvorming in de schoorsteen doen?

Hier zijn enkele aanpassingen voor nodig. Ten eerste moet men zich realiseren dat er vaak weinig veranderd kan worden bij de uitlaatgastemperatuur in de metselwerkschoorsteen. De haard of de kachel brengt een bepaalde uitlaatgastemperatuur met zich mee. De schoorsteenschachten zijn echter vaak te groot. Aangezien de uitlaatgastemperatuur niet kan worden verhoogd, moet alleen het volume van de schoorsteen worden verminderd. Vanwege het kleinere volume in de schoorsteen, kan de hoeveelheid warmte die beschikbaar is in het uitlaatgas meer gecomprimeerd en dus warmer worden. De zogenaamde thermische gradiënt is lager.

Hoe verminder ik het volume of de doorsnede van mijn schoorsteen?

Het belangrijkste is dat u zich nu richt op kwaliteit. Deze zal u bij al onze producten vinden die u op schoorsteenhandel.nl kunt vinden. Voordat roetvorming optreedt, of als de eerste tekenen zich voordoen, kunt u een schoorsteenrenovatie uitvoeren met een enkelwandig rookkanaal. Een schoorsteen renovatie met een roestvrijstalen rookkanaal is de goedkoopste en eenvoudigste oplossing om het risico van roet permanent te elimineren. Vanwege de optimale diameter van het rookkanaal voor uw haard of kachel wordt het uitlaatgas gecondenseerd en kan het zijn temperatuur beter handhaven via de stijghoogte. Met behulp van de enkelwandige roestvrijstalen rookkanaal is het schoorsteeneffect verbeterd. Dit is gebaseerd op het feit dat koude gassen meer wegen dan warm, zodat warme gassen naar de top stijgen. Zoals in alle gebieden waar koude een warme lucht ontmoet, ontstaat een drukverschil. Dit drukverschil veroorzaakt een opwaartse kracht, die u van onder de trein zou kunnen kennen. En dit is precies waar onze enkelwandige roestvrijstalen rookkanalen beginnen en voorkomt verdere condensatie van de uitlaatgassen door een sterkere trek. Bovendien wordt de gemetselde schoorsteen beschermd door het roestvrijstalen rookkanaal. Zelfs als hier condensaat wordt geproduceerd, lekt het niet in de schoorsteen. De vloeistof wordt veilig afgevoerd in het roestvrijstalen rookkanaal via de condensaatbak.

Hoe kan ik dit vanaf het begin voorkomen ?

Het is het beste om tijdens de bouw een redelijke schoorsteenschacht op te bouwen, welke u kunt vinden onder onze categorie schoorsteen renovatie.U vindt door diverse enkelwandige rookkanalen die ideaal zijn om een schoorsteenrenovatie uit te voeren. Deze bouwpakketten om een schoorsteenrenovatie uit te voeren kunnen op maat worden besteld, zodat deze volledig in uw schoorsteen kunnen passen. Zo voorkomt u in de toekomst roetvorming in uw schoorsteen.

Wanneer moet ik actie ondernemen?

Als u last krijgt van roetvorming, is het beste om meteen te handelen. Hoe langer u wacht, hoe erger het wordt. De meeste problemen doen zich voor in oude huizen. Maar zelfs meer nieuwere huizen, waarbij tijdens de bouw enkele belangrijke punten werden genegeerd, zijn niet immuun voor roetvorming. Het uitlaatsysteem moet dus idealiter een gladde binnenkant hebben, zodat er geen vocht op de muur kan komen. Ons roestvrijstalen rookkanaalis hier bij uitstek geschikt voor. Bovendien is een schoorsteen met een hoog inwendig gemiddelde nadelig omdat in deze systemen de lucht langer in de schoorsteen blijft hangen. En dat leidt op zijn beurt tot een koeling van de lucht met mogelijke condensatie. Hiervoor vindt u in onze webshop www.schoorsteenhandel geschikte producten voor uw rookkanaal.

Een ander mogelijk alternatief is het verbeteren van de rookafvoer door één van onze rookgasventilators te installeren in uw schoorsteen. Natuurlijk past de rookgasventilator perfect op een roestvrijstalen rookkanaal. Onze rookgasventilator wordt onder meer gekenmerkt door het feit dat het rookkanaal kan worden schoongemaakt zonder de rookgasventilator te verwijderen. Dit is mogelijk omdat de doorsnede van uw rookkanaal openblijft, zelfs met de installatie van de rookgasventilator.

Als u gedetailleerde informatie over onze producten wenste te hebben, zoals het enkelwandige roestvrijstalen rookkanaal, de rookgasventilator of interesse in een as systeem, dan bezoekt u het beste onze website: www.schoorsteenhandel.nl.

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.