Rookkanaal - werkprincipe en technische eigenschappen

Rookkanaal - werkprincipe en technische eigenschappen

 

Een brandend vuur geeft warmte af aan de omgeving. I een houtkachel of een pelletkachel wordt hout of kolen of pellet omgezet in warmte-energie. Tegelijkertijd komt er ook rook vrij tijdens het verbrandingsproces. Rook is een mengsel van een vaste stof in een gasfase en bevat verschillende en soms giftige stoffen. Dit zijn voornamelijk koolmonoxide en kooldioxide, maar ook fijnstof en stikstofoxiden, aldehyden, alcoholen, carbonzuren en diverse soorten aromaten. Al deze stoffen mogen niet in geconcentreerde vorm de leefruimte binnenkomen, maar moeten veilig worden afgegeven aan de buitenlucht, waar de gifstoffen vervolgens snel verdampen. Hiervoor is een rookkanaal genodigd. Dit werkt al duizenden jaren boven de schoorsteen, waarbij de roestvrijstalen rookkanaal de modernste ontwikkeling van de schoorsteen is.

 

 

Het fysieke werkingsprincipe van een roestvrijstalen rookkanaal


Het fysische principe van het schoorsteeneffect is van toepassing op elke rookkanaal. Het simpele principe dat warme lucht opstijgt, is niet voldoende om de rookgassen af ​​te voeren. Het schoorsteeneffect betekent eerder de luchtstroom die verticaal naar boven is gericht. Warme lucht heeft een lagere dichtheid. Daarom is hij lichter en stijgt hij naar boven, waar hij uiteindelijk via de bovenste opening van de schoorsteen naar buiten komt. Hierdoor ontstaat een vacuüm in de schoorsteen. Deze aanzuiging en de buitendruk van de lucht duwt nu nieuwe lucht door de onderste opening de schoorsteen in, waar deze nu ook wordt verwarmd. Dit leidt tot een zelfbehoud van het effect. Het schoorsteeneffect treedt ook op in het wild, bijvoorbeeld wanneer koude lucht valt snel weg en er ontstaat een zogenaamde vallende windkrachtcentrale. Dit schoorsteeneffect wordt echter bewust gebruikt bij een schoorsteen, omdat de luchtstroom in de verticale buis naar buiten wordt gericht.

 

De beschreven stroming van het gas en de relatie tussen de stroomsnelheid van het gas en zijn druk wordt ook wel het "Bernoullic-effect" genoemd. Dit leidde uiteindelijk tot de conclusie dat de RVS schoorsteen zo ontworpen moet worden dat de wind niet in de schoorsteen kan dringen. Er moet een rookgasklep worden geïnstalleerd, zodat de roestvrijstalen schoorsteen ook buiten de stookfasen niet continu warme lucht uit de kamers afzuigt.

 

De technische kenmerken van de RVS dubbelwandig rookkanaal


Om de fysica optimaal te kunnen benutten, moet de dubbelwandige roestvrijstalen rookkanalen bepaalde technische eigenschappen hebben. Enerzijds is dit inclusief de absolute hoogte zodat de RVS schoorsteen in vrij windenergie ligt. De vrije breedte of de diameter van de schoorsteen hangt af van hoe groot de hoeveelheid te transporteren rookgas is en hoe hoog de temperatuur is. Als een schoorsteen te groot of te klein is in verhouding tot de prestatie van de haard, kan er onvoldoende tocht ontstaan ​​en blijven de giftige rookgassen in de leefruimte achter. Tot de technische eigenschappen van een RVS-haard behoren echter ook de materiaaleigenschappen. Zo moet de buitenhuid roest- en weerbestendig zijn. Maar u kiest momenteel voor een dubbelwandige RVS schoorsteen omdat de binnenwand bestand moet zijn tegen agressieve vervuilende stoffen. Roestvast staal is geschikt als materiaal voor de binnen- en buitenbuis. Bij de keuze voor RVS is de zogenaamde corrosieklasse doorslaggevend. De bijbehorende identificatie is de V en hoe hoger het nummer na de "V", hoe beter het materiaal. Verdere technische eigenschappen die de kwaliteit van een schoorsteen beoordelen, zijn de materiaaldikte, die varieert in een bereik van 0,5 mm tot 0,6 mm, evenals de permanent en doorbrand geteste aanbrengtemperatuur. De stromingsweerstand moet zo laag mogelijk zijn.

 

Om precies te weten welke schoorsteen met welke afmetingen en welke technische eigenschappen passen bij de betreffende woning of bouwproject is deskundig advies nodig.

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03  

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.