Hoe reinigt u uw kachelpijp op de juiste manier?

Rookgasventilatoren zijn bekend met de verplichte voorjaarsschoonmaak van de kachel. Niet alleen de kachel, maar ook de rookkanalen en kachelpijpen worden door gebruik vuil en moeten gereinigd worden. Dit artikel geeft je een paar handige schoonmaaktips voor meer veiligheid en optimale werking van je kachel.

Uw kachel is belangrijk!

Hoe fijn de gezellige uurtjes bij de open haard met gezellige warmte en knisperend vuur ook mogen zijn, de zomermaanden staan ​​voor de deur en brengen veel zon met zich mee. Uw haard kan de welverdiende zomervakantie in. Na de koude wintermaanden bij continu gebruik vertonen de kachel en de kachelpijpen evenals de schoorsteenaansluiting sporen van roet. Zodra roet zich permanent in de oven en het uitlaatsysteem nestelt, bestaat het risico op een storing. In dit geval heeft de kachel niet meer voldoende trek om de uitlaatgassen naar buiten te voeren. Zelfs wanneer de ventilatiesleuven open zijn, blokkeert het roet de afvoerlucht terwijl deze naar buiten stroomt en verliest uw oven daardoor zijn verbrandingscapaciteit. Het hout brandt erg slecht en smeult alleen maar. Deze situatie kan ook gevaarlijk zijn, omdat de uitlaatgassen in de woonruimte kunnen vrijkomen in plaats van naar de buitenlucht te worden getransporteerd.

Zodra je merkt dat je kachel niet goed brandt, is dat het eerste teken dat er schoongemaakt moet worden. In principe moet u uw kachel na elk stookseizoen, d.w.z. één keer per jaar, reinigen. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit kan de reiniging herhaald worden. U moet uw kachel echter uiterlijk vóór het begin van het volgende stookseizoen reinigen.

Werk van boven naar beneden

Voordat u begint met schoonmaken, moet u ervoor zorgen dat er voldoende ruimte rond de oven is om vrij te kunnen bewegen en de verwijderde onderdelen te kunnen hanteren. Leg een krant, een grote doek of een zeildoek op de vloer rond de kachel zodat je de leefruimte niet vuil maakt tijdens het schoonmaken. Voor het reinigen van het ovensysteem heeft u een as- of industriestofzuiger en een borstel nodig. U kunt uw gebruikelijke stofzuiger alleen gebruiken als u een speciaal asfilter gebruikt. Anders kan het fijnstof niet voldoende worden gefilterd en in de transmissie terechtkomen, waardoor de stofreiniger kan breken.

In het beste geval heeft je kachel een rookpijp met een reinigingsopening, die je gemakkelijk kunt openen. Heb je een full-form tube zonder reinigingsopening, dan kun je deze alsnog openen. Om dit te doen, reik je terug in de bocht in de buis en voel je een vleugelmoer. Als u deze losschroeft, kan het gebogen deksel van de buis, de zogenaamde inspectieopening, worden verwijderd. Voer alle bewegingen langzaam en voorzichtig uit, zodat er geen vuil uit de opening valt wanneer u deze verwijdert. De kachel mag u gerust afdekken met een doek zodat het roet erop kan vallen.

Neem nu de reinigingsborstel en duw deze in de bovenste pijp richting de schoorsteen. Herhaal het proces totdat de pijp weer schoon is en vermijd het heen en weer vegen in de pijp met de borstel. Reinig altijd slechts in één richting en trek de borstel weer voorzichtig naar u toe zodat het roet in de schoorsteen kan vallen en niet in de lucht in de opstellingsruimte komt. Het roet dat door de schoorsteen is gevallen kan worden verwijderd via de reinigingsdeur van de schoorsteen in de kelder.

Schuif daarna de reinigingsborstel in de buis die naar de oven leidt en ga op dezelfde manier te werk. Duw het roet voorzichtig in de richting van de verbrandingskamer en leid de borstel langzaam weer terug. Het roet valt op de vuurvaste stenen in de oven en moet dan ook worden schoongemaakt.

Gebruik vervolgens een borstel en eventueel een handborstel om de gedemonteerde inspectieopening buiten boven een vuilnisbak schoon te maken. Zoek hiervoor een geschikte plaats om aangrenzende gebouwen of auto's niet te vervuilen. Monteer de inspectieopening weer op de leiding en schroef deze weer vast. De vleugelmoer mag alleen handvast worden aangedraaid, anders kan de afdekklep verbuigen als deze te strak wordt aangedraaid en niet meer helemaal vast zit.

Interieur schoonmaken

Voor een grondige interieurreiniging kunt u het beste een as- of industriestofzuiger gebruiken. Om de vuurvaste stenen voorzichtig uit de oven te kunnen halen, leest u de gebruiksaanwijzing van uw oven. Vaak worden de stenen alleen op hun plaats gelegd en kunnen ze gemakkelijk met de hand uit de verbrandingskamer worden verwijderd. Ga bij deze stap voorzichtig en zonder geweld te werk om onnodige vervuiling te voorkomen. De roetdeeltjes kunnen eenvoudig met een handborstel van de vuurstenen worden geveegd of met een aszuiger worden opgezogen. Let er bij het reinigen met de speciale stofzuiger op dat u de vuurvaste stenen niet beschadigt of breekt. U kunt ook de binnenkant van de kachel, de rookcollector, vegen of stofzuigen. Plaats de vuurvaste stenen na het schoonmaken in omgekeerde volgorde terug in de oven.

 

Tenslotte

De aslade blijft als laatste reinigingsstap. Open hiervoor de deur van het compartiment en verwijder deze voorzichtig. In het achterste gedeelte van het compartiment kan zich wat as hebben verzameld, die u gemakkelijk kunt verwijderen met de aszuiger. Je kunt het compartiment zelf eenvoudig in een vuilnisbak legen en er weer in doen.

Controleer na het reinigen de afdichtingen van de ovendeur. Beschadigde afdichtingen dienen zo snel mogelijk te worden vervangen, anders zal de kachel niet meer optimaal functioneren. Door lekkende deuren is de brandwond niet meer goed onder controle te krijgen en verroesten de ruiten sneller. Ook een verhoogd brandstofverbruik is een mogelijk gevolg.

 

Helder zicht, maximaal genieten

Moderne houtkachels hebben vaak een grote ruit, waarvan de kachelgebruiker geniet met een prachtig uitzicht op het laaiende vuur. Ja, aan het plezier komt abrupt een einde zodra de ruit beroet is. Dit gebeurt vaak door een hoog restvochtgehalte in het brandhout of het gebruik van niet-goedgekeurde brandstoffen. Zorg ervoor dat u uw oven correct gebruikt wanneer u hem gebruikt.

Om weer goed zicht te krijgen, kunt u een speciale reinigingspasta uit de speciaalzaak gebruiken of de "astruc" toepassen. Neem hiervoor een krant, verfrommel het en bevochtig het. Pak er dan wat witte as bij en wrijf de koude ruit eraf. Het grofste vuil laat zich in een mum van tijd los. Voor een grondigere reiniging kunt u een glasreiniger gebruiken en afnemen met een zachte doek. Het raam zou weer als nieuw moeten glanzen.

 

 

 

 

 

 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.