De schoorsteenveger, zijn taken en verantwoordelijkheden op het schoorsteengebied

De schoorsteenveger 

 

De schoorsteenveger is verantwoordelijk voor het onderhouden van schoorstenen aka rookkanalen van binnen en van buiten. Hij is dé specialist in alle vragen rondom rookafzuiging en adviseert u ook graag, bijvoorbeeld bij het inbouwen van een houtkachel. Als de gemetselde schoorsteen wordt gebruikt door een primaire kachel, is het niet ongebruikelijk dat een tweede rookkanaal wordt gerealiseerd door een dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal te installeren. Hiervoor gelden wettelijke richtlijnen, die niet alleen betrekking hebben op de vorm, hoogte en diameter van de RVS schoorsteen. De competentie van de schoorsteenveger is in principe onderverdeeld in vier werkterreinen: neutraal advies, veiligheid, milieubescherming en brandbeveiliging. De soevereine taken van de huidige schoorsteenveger omvatten de acceptatie van verbrandingssystemen, het bijhouden van een veegboek en het afgeven van de kennisgeving van de open haard en uiteindelijk de regelmatige uitvoering van de inspectie van de open haard. Dit moet binnen zeven jaar twee keer worden gedaan. Ongeacht het type oven mogen de soevereine activiteiten alleen worden uitgevoerd door de verantwoordelijke schoorsteenveger.

 

Taken van een schoorsteenveger

De taken van een schoorsteenveger zijn divers en hebben betrekking op systemen die rookafzuiging vereisen, zoals een roestvrijstalen rookkanaal, om te werken. De inspectie van stookinstallaties en de bijbehorende metingen moeten regelmatig door specialisten worden uitgevoerd. Installaties die met bepaalde onderhoudsintervallen moeten worden gecontroleerd, zijn onder meer een pelletkachel, gaskachel, gasgestookte waterverwarmers en olieverwarmers. In dit verband voert de schoorsteenveger de reiniging en inspectie van schoorstenen uit. Daarnaast worden ook metingen gedaan om de naleving van wettelijke richtlijnen te waarborgen. Als u bijvoorbeeld een RVS schoorsteen wilt plaatsen, moet u zeker een schoorsteenveger vragen naar de relevante eisen. Afhankelijk van de regio en de omgeving moeten verschillende eisen in acht worden genomen. Dit gaat niet alleen over brandveiligheidsvoorschriften of milieubescherming, maar ook over de hoogte die de geselecteerde RVS schoorsteen moet hebben, zodat gebouwen en bewoners in de buurt niet worden gestoord.

 

Het inhuren van een schoorsteenveger

Tegenwoordig als u een kachel wilt inbouwen, kunt u een onafhankelijke serviceprovider inhuren om het project uit te voeren. De hiervoor benodigde training, instructie en certificeringen zijn verkrijgbaar bij iedere dienstverlener. Alleen de definitieve acceptatie moet worden uitgevoerd door de districtsschoorsteenveger. De kachel met een roestvrijstalen schoorsteen kan pas in gebruik worden genomen nadat de haardmelding is verzonden. Professioneel advies dient in principe vooraf te worden gegeven, aangezien bepaalde punten met betrekking tot brandbeveiliging en veiligheid bijzondere aandacht verdienen. Roestvrijstalen schoorstenen kunnen niet alleen worden gebruikt voor aanvullende verwarmingssystemen, maar kunnen ook worden beschouwd als rookafvoer voor de belangrijkste verwarmingsbron. Aangezien RVS schoorstenen systemen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, kenmerken ze zich door een extreem lange levensduur. Bovendien kunnen de schoorsteensystemen individueel worden aangepast aan de gegeven eisen, zodat een ongecompliceerde en comfortabele installatie mogelijk wordt gemaakt. Vraag het maar aan uw verantwoordelijke meester-schoorsteenveger, die uiteindelijk van toepassing zal zijn - gelukkig is er de schoorsteenveger.

 

 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.