Pelletkachels: soorten en functie

Pelletkachels worden steeds populairder, vooral dankzij de promotie van moderne automatische, waterdichte en hydromodellen. Om pelletkachels beter te begrijpen, leggen we uit hoe de kachel werkt en waar de sterke en zwakke punten liggen.

 

Dit is hoe de pelletkachel (automatisch) werkt

In vergelijking met de klassieke haard (houtinzet) is de pelletkachel volledig gesloten en zorgt voor een efficiëntere en constantere warmteproductie. Dankzij de voortdurende verbetering van technologie en verwerking van houtpelletkachels behalen ecologische kachels een efficiëntie van meer dan 90%. De pelletkachel is meestal een automatische versie, die wordt bediend via het bedieningspaneel of de afstandsbediening. De pellets die in de brandstoftank worden gevuld, worden door de schroeftransporteur in de verbrandingskamer gebracht. Een elektrische ontsteking verbrandt de pellets en de warmte stijgt naar boven richting het rooster. De geïntegreerde ventilator regelt verder de afgifte van de hete lucht die vrijkomt tijdens de verbranding door het rooster. De uitlaatgassen die tijdens de verbranding ontstaan, worden via het mondstuk afgevoerd naar het rookkanaal

 

 

 

Soorten pelletkachels

In het algemeen zijn er drie verschillende soorten pelletkachels, afhankelijk van de behoeften, vereisten en gebruik:

Automatische pelletkachel

Bij de automatische pelletkachel worden de pellets indien nodig automatisch via een schroeftransporteur in de verbrandingskamer gevoerd. Deze aangepaste verbranding van het verwarmingsmateriaal zorgt voor een betere temperatuurregeling en meer efficiëntie. Pelletkachels kunnen op een bepaalde temperatuur worden geprogrammeerd en sommige hebben zelfs een automatische start- en stopfunctie voor verbranding. In tegenstelling tot normale pelletkachels hebben automatische pelletkachels een ventilator die de pelletverbranding en warmteverdeling optimaliseert.

Voordelen van automatische pelletkachels:

  • Pellet verwarming
  • ecologische balans
  • Automatische pelletaanvoer
  • Mogelijke programmering van temperatuur en tijd
  • Gelijkmatige warmteverdeling dankzij de blower
  • Automatisch warmteonderhoud en -regeling

 

Watervoerende Hydro pelletkachel:

pelletkachel-hydro Hydro pelletkachels ondersteunen uw verwarming wanneer u huishoudelijk water voor uw huis verwarmt, waardoor de kosten op lange termijn worden verlaagd en het milieu wordt ontzien. De aanschaf is iets duurder dan bij andere pelletkachels.

 

Voordelen van watervoerende pelletkachels:

  • Pellet verwarming
  • ecologische balans
  • Ondersteuning bij de bereiding van warm water

 

 

 

Klassieke pelletkachel

pelletkachel-classic De pelletkachel is handmatig gevuld en heeft geen ingebouwde automatische vulfunctie voor de pellets. Temperatuurregeling is niet zo comfortabel als bij automatische varianten - aangezien het kookproces niet zomaar 'onderbroken' kan worden, wordt het eenmaal gestart De kleinere apparatuur is ook merkbaar in de prijs Het is beduidend goedkoper dan automatische en hydro pelletkachels.

Voordelen van klassieke pelletkachels:

  • Pellet verwarming
  • ecologische balans
  • Lage prijzen

 

 

 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.