Roestvrijstalen rookkanaal en renovatie in vijf stappen - een korte handleiding

Er zijn verschillende redenen en technische mogelijkheden om een ​​schoorsteen te renoveren en te bekleden. In deze korte handleiding leert u wat de belangrijkste stappen zijn en waar u op moet letten voordat u aan het werk gaat.

De vijf belangrijkste redenen voor een renovatie:

 

1. Roet! de klassieker onder de redenen voor herontwikkeling. Dit fenomeen treedt op zodra vocht in de schoorsteen neerslaat en het metselwerk van binnenuit begint te ontbinden. Je herkent het aan lelijke gele en bruine vlekken op je huismuur. Vooral in oude bakstenen haarden verzamelt zich naast stoom, teer en zwavelzuur water in de schoorsteen. Daarom moet het interieur van de schoorsteen regelmatig door de schoorsteenveger worden schoongemaakt.

 

2. Roetvorming en roetverbranding. Dit komt door onvoldoende regelmatige reiniging, overbelasting van uw kachel met te veel brandstof en het resterende vocht dat erin zit, of een onjuiste werking van de houtkachel wanneer de ventilatieopeningen gesloten zijn. Vooral bij gemetselde schouwen komen steeds meer hardnekkige roetafzettingen voor, wat een renovatie met een enkelwandige RVS binnenmantel noodzakelijk maakt. Als het roet niet definitief wordt verwijderd, kan de schoorsteen zo heet worden dat uw gevel in brand kan vliegen.

 


3. kanaalasbest Asbest (asbest),
een overblijfsel van vroegere constructiemethoden. Het additief dat wordt gebruikt bij de bereiding van cement, dat sinds 1990 verboden is en erg populair is bij de constructie van schoorstenen, is een belangrijke reden voor renovatie omdat het zeer schadelijk is voor de gezondheid. Als het kanaal in goede staat is, geen risico. Neem aan de andere kant de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Sommige kanalen kunnen slecht verweerd zijn en hebben de asbestvezels direct toegankelijk.

En let ook op bij verplicht schoorsteenvegen: dit kan asbestverontreiniging veroorzaken als er stukken van het kanaal loskomen en in de schoorsteen vallen.

 

 

 

4. Ombouw naar een modern verwarmingssysteem met lage temperatuur of condensatieketel en pelletkachel, die bevestigd moet worden op een bestaande stenen schoorsteen. De oude diameter van de schoorsteen is te groot voor de lage temperatuur van de opstijgende uitlaatgassen en heeft niet meer voldoende trek. Dit betekent dat de uitlaatgassen al in de schoorsteen afkoelen en bovendien roetvorming bevorderen. Door bijvoorbeeld een schoorsteen met RVS schoorsteenmantel te renoveren kunt u de diameter van de rookafvoerleiding aanzienlijk verkleinen.

 

5. Renovatie van de open haard kan ook gevolgen hebben voor de buitenruimte. Zo moet het metselwerk worden vernieuwd of moet de waterdichting of gevelbekleding worden vervangen.

Voor renovatie in acht te nemen

Nu u zeker weet dat uw haard aan een opknapbeurt toe is, moet u ervoor zorgen dat u de juiste afmetingen heeft. Zorg ervoor dat de juiste lengte, doorsnede en afmeting van de RVS schoorsteen wordt bepaald met een officieel goedgekeurd rekenprogramma. U kunt dit overlaten aan ons team van technici op chemineoo.fr. Vergeet ook niet dat elke renovatiemaatregel vooraf aan de schoorsteenveger in de buurt moet worden gemeld. Let ook op schuine geleiders en verkeerde uitlijning van de schoorsteen, waarmee bij het plannen rekening moet worden gehouden. Raadpleeg uw schoorsteenveger als de helling groter is dan 30 graden.

De eenvoudigste manier is om de benodigde componenten voor de renovatie niet afzonderlijk en bij verschillende fabrikanten aan te schaffen, maar om een ​​complete set bij een gespecialiseerde dealer te kopen. Met deze oplossing is de kans op configuratiefouten het laagst.

Voor montage

Theoretisch zijn de renovatiewerkzaamheden heel eenvoudig, maar het vereist veel handvaardigheid van een amateurvakman en het gebruik van speciaal gereedschap. Maar eerst enkele veiligheidsinstructies en advies over waar u voor en tijdens de installatie op moet letten:

Het is noodzakelijk om de schoorsteen schoon te vegen en daarna open te laten staan ​​om te drogen. Debistreren kan ook nodig zijn. Het kanaal moet op leegheid worden gecontroleerd met een ogief met een diameter die iets groter is dan de diameter van de buis. Deze bewerking wordt uitgevoerd in de beoogde richting van de buis. Over het algemeen worden de stijve buizen naar boven gemonteerd. Voor slangen kan dit zowel van boven als van onderen worden gedaan.

Zorg er altijd voor dat de te installeren items zorgvuldig worden opgeborgen. Dit betekent dat u voor een geschikte opslagplaats moet zorgen, thuis of op de bouwplaats, waar de afzonderlijke onderdelen liggend of beschermd tegen kantelen moeten worden opgeslagen. Bewaar de componenten in hun originele verpakking en pak ze direct voor montage uit. Bescherm componenten tegen contact met inferieure metalen en vuil.
Om letsel te voorkomen, dient u geschikte handschoenen bij de hand te hebben en deze tijdens de installatie te dragen. Gebruik alleen roestvrijstalen gereedschappen om lengtes op maat te kunnen snijden.
Voer nu een statische controle uit van uw oude schoorsteen en reinig deze indien nodig van binnenuit. Ook losse onderdelen die tijdens de montage los kunnen komen, moeten worden verwijderd. Controleer ook of de vereiste doorsnede over de hele lengte van de schoorsteen wordt aangehouden.

 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.