De houtkachel mag blijven branden in Nederland

Het kabinet wilde de houtkachel niet verbieden, maar er moesten wel maatregelen komen om vervuiling en overlast door houtstook te verminderen, waaronder een systeem om stokers te waarschuwen als de weersomstandigheden te ongunstig zijn om de kachel aan te steken.

 

Het susteem is er nu.

 

 

Iedereen, van kachelbezitter tot gemeenteambtenaar en ziekenhuisdirecteur, kan zich op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (rivm.nl) inschrijven op Stookalert.

De kachelbezitter kan de alerts gebruiken om zijn stookgedrag aan te passen, gemeenten kunnen ze gebruiken in hun voorlichting, en de ziekenhuisdirecteur kan meer ademhalingsproblemen verwachten op zijn spoedeisende hulp. Stookalert is een aanvulling op stookwijzer.nl, waar je per postcodegebied kunt zien of de atmosferische omstandigheden zich lenen voor houtstook.

 

Staatssecretaris van milieu Stientje van Veldhoven meldde de Tweede Kamer eerder dit jaar dat stookwijzer.nl zo'n duizend keer per maand wordt bezocht. Dat is dus een druppel op heel veel gloeiende kachels.

 

Maar het kabinet doet meer: er komen scherpere eisen voor houtkachels, op basis van nieuwe Europese richtlijnen. Die zouden in 2022 van kracht worden, maar het kabinet heeft besloten ze naar voren te halen: per 1 januari moeten nieuwe kachels aan de scherpe regels voldoen. 

 

In Nederlandse huishoudens branden op dit moment zo’n 800.000 houtkachels. En die mogen blijven branden zonder aan de nieuwe normen te voldoen. 

 

 Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.