Slechte schoorsteentrek, de oorzaken ervan!

Schoorsteentrek, wat is het?

Hoe komt het dat Uw schoorsteen slecht trekt? Hoe kan je slechte trek het beste aanpakken? Is een schoorsteen renovatie genodigd? Weten we dat een slecht trekkende schoorsteen voor een onprettige stookervaring zorgt en nog belangrijker en kan er toe kan leiden dat je in een onveilige woonsituatie komt? Daarom is het belangrijkdat u aandacht besteedt aan het ontwerp van het rookkanaal, de luchttoevoer en de in grote mate invloed van wind op het rookkanaal.

 

 

 

DE VERSCHILLENDE OORZAKEN VAN SLECHTE SCHOORSTEENTREK
Slecht onderhoud van uw rookkanaal

Het laten vegen van uw schoorsteen kan voorkomen dat rook ontsnapt. Het vegen van schoorstenen bestaat uit het grondig reinigen van uw rookkanaal, waardoor sporen van roet, teer, bister, maar ook van takken, vogelnest of andere voorwerpen die uw schoorsteen kunnen verstoppen, worden verwijderd .

Belangrijk om te weten: Het is verplicht en essentieel om het rookkanaal 1 à 2 keer per jaar te laten reinigen.

 

 

Ongunstige weersomstandigheden

Bij sterke wind wordt de terugstroming verklaard door de verzwakking van de wind in het rookkanaal dat kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een boom, een heuvel of het aangrenzende dak dat hoger is dan de uwe blokkeer de wind. Om dit probleem op te lossen, kunt u het rookkanaal van uw schoorsteen omhoog brengen of een anti-terugstroomaccessoire bovenop het rookkanaal installeren.

 

VMC (Controlled Mechanical Ventilation) of afzuigkap met een hoge luchtstroom

CMV's zijn bijna in alle huizen aanwezig, ze laten ventilatie binnenshuis toe. Bij het starten van uw schoorsteenbrand kunnen door dit ventilatiesysteem de dampen de ruimte in worden gezogen. Dit zorgt voor een omkering van uw schoorsteentrek

LET OP: Denk eraan om uw ventilatiesysteem uit te zetten wanneer u uw vuur start

 

Te groot of te kort rookkanaal

Een te groot kanaal kan de oorzaak zijn van een slechte tocht, in feite kan het grote formaat van de kanalen worden weerspiegeld in de slechte afvoer van rook. Dit fenomeen komt vaak voor bij oude haarden met een te diepe schouw en een te ruime afvoer. In dit geval zal de brand een kolom met hete lucht produceren die voor homogenisatie te hoog zal stijgen en waarvan de temperatuur te snel zal dalen, die de opstijging zullen verstoren.

Omgekeerd kan een te kort kanaal onvoldoende trek geven.

 

Je schoorsteen correct aansluiten

Wees voorzichtig, bij het opstarten is uw schoorsteenkanaal koud, dus het is raadzaam uw vuur geleidelijk aan te steken. Omdat uw kanaal koud is, zal de afvoer van rook moeilijk zijn en zal een aanzienlijke hoeveelheid rook terugkeren naar het interieur van uw huis. Start je vuur met de "top down" methode, hierdoor zal je minder rook produceren. Vergeet niet om de luchtinlaten op de kachels te openen.

 

TIPS OM TREK SCHOORSTEEN TE VERBETEREN

Voldoende trek op de schoorsteen krijgen is niet iets wat je zomaar snel kunt oplossen. Daarom is het belagrijk dat u veel aandacht besteed bij het bouwen van het rookkanaal. Een complexe berekening en een zorgvuldig samengestelde rookgasafvoer is het antwoord op een goed trekkende schoorsteen. Daarom raden wij u van de Schoorsteenhandel.nl aan om de expertise van een specialist in te roepen. Een schoorsteenspecialist kan voor jou de benodigde berekeningen doen doormate van het  juiste systeem te kiezen om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende trek gecreeerd wordt en dat U zorgeloos kunt stoken in uw eigen huis. Veiligheid staat op plaats nummer 1!

 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03 

Commentaar schrijven

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.