Zijn rookmelders verplicht?

Rookmelders in Nederland

Rookmelder zijn niet verplicht om te hebben, dit in tegenstelling tot een aantal landen om ons heen, zoals Engeland en Frankrijk. Wel is het zo dat nieuwbouwwoningen (vanaf 2003) standaard voorzien moeten zijn van een rookmelder. Deze wetgeving heeft in 2012 een upgrade gekregen. Sinds dat jaar moeten ook alle woningen die gerenoveerd worden, voorzien worden van een rookmelder. Wij adviseren u contact op te nemen met de lokale autoriteiten (gemeente en brandweer) om in kaart te brengen wat de eisen binnen uw gemeente zijn. Dit geldt ook voor België 

Wenst u toch een rookmelder, hoe dan verder?

Huurder of eigenaar?
In de verhuur is het de eigenaar die echter moet zorgen voor de installatie van de rookmelder, de ondertekening van een nieuwe huurovereenkomst, de inventaris moet de juiste werking van de detector vermelden. De eigenaar-verhuurder heeft de keuze tussen verschillende oplossingen:

Koop en installeer de rookmelder
Geef de rookmelder aan de huurder, zodat hij deze op zijn kosten installeert


Terugbetaling van de aankoop en installatie van de rookmelder aan de huurder

Als de huurder de rookmelder rechtstreeks koopt, kan hij deze niet direct aftrekken van het te betalen huurbedrag. Hij moet de factuur voorleggen aan de eigenaar, die deze vervolgens zal terugbetalen 

Aan de andere kant is het de verantwoordelijkheid van de huurder om de detector te onderhouden (batterij vervangen).

 

Hoeveel detectoren moeten er per woning worden geïnstalleerd?

In principe is per woning slechts één rookmelder vereist. Tenzij de behuizing met meerdere verdiepingen, in dit geval, is het noodzakelijk om een detector per verdieping te installeren.

 

 
Een rookmelder installeren?

Het moet minstens 30 cm verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde muur, of bevestig het aan de muur door het in de buurt van het plafond te plaatsen, terwijl u er een afstand van 15 cm mee houdt.

 

Naar wie moet het installatiecertificaat voor rookmelders worden gestuurd?
Het installatiecertificaat moet naar de verzekeraar van de woning worden gestuurd, de wet bepaalt dat de bewoner van de woning met zijn verzekeraar kan onderhandelen over een verlaging van de verzekeringspremie, als hij voldoet aan de technische normen opgelegd door de voorschriften. 

 

Aan welke normen moet een rookmelder voldoen?
Het moet de CE-markering hebben en voldoen aan de norm NF EN 14604, die de eisen, de testmethoden, de prestatiecriteria en de instructies van de fabrikanten van rookmelders specificeert volgens het diffusieprincipe of transmissie van licht, of ionisatie, voor huishoudelijke of soortgelijke toepassingen.

 

Heeft u nog vragen? Kunnen wij U nog ergens anders van dienst zijn?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.