Uw eigen kachel in een huurwoning - het is mogelijk

De eerste stappen voor de installatie van de kachel
Als huurder wil je ook aandacht besteden aan de stookkosten en een beetje sparen, maar in dit geval vertrouw je vaak op de reeds bestaande in de gehuurde verwarmingssystemen. Daarom is de eerste logische stap om een aanvraag te doen naar een pelletkachel of een houtkachel bij je huisbaas. Alleen met zijn toestemming kunnen verdere stappen worden ondernomen, omdat een installatie van de kachel en het rookkanaal altijd een structurele verandering inhoudt, waarvoor de toestemming van de verhuurder vereist is. De verhuurder kan het echter niet eens met uw plan zijn indien het appartement geen verwarmingsoptie heeft, wat zou betekenen dat de huurder niet aan zijn verwarmingsbehoefte kan voldoen. In dit geval moet de verhuurder akkoord gaan met een installatie.

 

De schoorsteenveger is een onmisbaar aspect in het verhaal

Nu de huisbaas overtuigd is, zal de volgende stap u naar de schoorsteenveger brengen. Hij zal de woonruimte van dichtbij bekijken en dan vertellen of een kachel kan worden geinstalleerd. Let op de kilowatt-output van de gewenste kachel en de grootte van het rookkanaal . Bovendien moet de nieuwe kachel verenigbaar zijn met de bestaande in-house en op de schoorsteenhaarden worden aangesloten.

Als uw appartement geen rookkanaal heeft, is dit geen obstakel. De optie met een dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal aan de buitenkant van het huis, waarmee de uitlaatpijp van de kachel verbonden zal worden. Deze optie moet ook worden verduidelijkt met de schoorsteenveger. Uiteindelijk mag een kachel niet worden gebruikt zonder zijn in werking stellen en goedkeuring, omdat dit niet alleen gaat om structurele veranderingen aan het gebouw, maar ook om het aspect van brandbeveiliging. Houd daarom altijd rekening met de veiligheidsafstanden tussen de kachel en brandbare materialen.

Maat is alles - de juiste afmetingen voor uw kachel
Wat u ook met uw schoorsteenveger moet bespreken, is de juiste dimensionering van de kachel, afhankelijk van de grootte van de ruimte. De schoorsteenveger adviseert u over de benodigde warmteafgifte van uw kachel. Het aantal kubieke meters woonkamers dat verwarmd moet worden, de muurisolatie en de gewenste kamertemperatuur zijn bepalend voor de vereiste calorische waarde. In principe kan de warmteafgifte altijd ongeveer worden bepaald op basis van de woonruimte. Belangrijk hier, afhankelijk van de constructie en energie-efficiëntienorm van het huis, zal de vraag naar verwarming variëren. In nieuwe gebouwen zou dit komen door een betere isolatie van de wanden dan in oudere gebouwen. U kunt het beste vooraf informeren over het bouwjaar en de bijbehorende energiestandaard, zodat uw kachel niet te "te groot" of te "ondermaats" is voor de leefruimte. Een te kleine kachel voor een grote kamer zou alleen maar inefficiënt werken en letterlijk je geld voor niets verbranden, maar met een te grote kachel loop je het risico om de oven te smoren, wat leidt tot zwaar roeren vanwege zuurstofarme verbranding. Als u langere tijd wilt genieten van de aangename hitte van de kachel, is het raadzaam om speksteenkachelbedekkingen te gebruiken.

 

De rijksoverheid heeft zeggenschap over emissiebeheersing

De Rijksoverheid neemt maatregelen om broeikasgassen te verminderen. Zo moeten grote bedrijven rechten hebben om CO2, het belangrijkste broeikasgas, uit te stoten. En bedrijven moeten hun installaties controleren op lekkages. Daarbij wil de overheid wil extra maatregelen om de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te verminderen. Dat is het doel van het Nederlandse klimaatakkoord. Het ontwerp voor dit klimaatakkoord is eind 2018 vastgesteld. Het kabinet wil naast de huidige maatregelen nog meer afspraken. Dit om het doel van het beoogde Nederlandse klimaatakkoord te halen: 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990. En in 2050 moet de vermindering 95% zijn. Naarmate de planten in aantallen toenemen, kunnen ze op die manier lokaal en regionaal bijdragen aan luchtvervuiling. Welke oven u ook kiest, deze moet voldoen aan de richtlijnen van de federale wet inzake immissiecontrole en mag een bepaalde hoeveelheid uitgestoten fijn stof niet overschrijden. Bij aankoop moet ook worden betaald aan de naleving van alle noodzakelijke DIN- en EN-normen door de fabrikant.

 

Alles aan het begin - wat te doen bij verhuizingen?
Bij verhuizingen is de huurder verplicht de wijzigingen in de constructie van het gehuurde terug te draaien. Hier is het recht van de verhuurder op de terugkeer van het appartement in zijn oorspronkelijke staat, moet hij daarom niet noodzakelijkerwijs de ingebouwde oven overnemen. Zelfs jij als huurder kan in dit geval op geen enkele compensatie hopen. Een mogelijke oplossing wordt geboden door een nieuwe huurder, die ermee instemt om de kachel over te nemen voor een betaling op afstand. Op deze manier kunnen alle partijen tevreden zijn.

Voordat u uiteindelijk een alternatief voor uw verwarming in het huurappartement kiest, moet u ervoor zorgen dat u uw verhuurder alle belangrijke structurele wijzigingen in het appartement schriftelijk indient. Dit zijn meestal de structurele planning en een kostenraming om te begrijpen. Eventuele wijzigingen in de oorspronkelijke plannen moeten ook opnieuw schriftelijk worden gemeld. Zorg altijd voor de nodige technische en verkeersnormen van uw kachel, zodat er geen gevaar voor personen en eigendommen kan ontstaan. Als hoofdhuurder betaalt u alleen de hoofdkosten van de installatie.

U ziet dat een nieuwe kachel in uw huurappartement geen onmogelijkheid mag zijn zodra zij uw verhuurder eenmaal hebben kunnen overtuigen, omdat de resterende stappen gemakkelijk te hanteren zijn.

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.