Flexibel rookkanaal, ter renovatie van een bestaande gemetselde schoorsteen

Een flexibele kachelpijp wordt gebruikt ter renovatie van een bestaande gemetselde schoorsteen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer deze lekt, of om een andere reden niet meer naar behoren en wensen functioneert. Wanneer u bij ons een flexibele pijp bestelt, leveren wij altijd een dubbelwandige variant. Dit wil zeggen dat het rookkanaal uit 2 lagen van roestvrijstaal (RVS) bestaat. De binnenlaag is volledig glad, waardoor er weinig tot geen resten in de pijp achter blijven. De wanddiktes van onze rookkanalen zijn geschikt voor hout-, pellet en gasverbrandingen.

flex-rookkanaal

Wat heeft U nodig?
In deze situatie gaan wij er vanuit dat er een kachel geplaatst word (met achter aansluiting) voor een schouw, en de rookgasafvoer via het te renoveren gemetselde kanaal zal gaan

 

-          Flexibel dubbelwandig kanaal

-          Trekkende regenkap

-          Aansluitstuk flexibel, enkelwandig

-          Topaansluiting

-          Enkelwandig RVS condensdop

-          Enkelwandig RVS pijp

-          Enkelwandig RVS T-stuk

-          Klembanden voor enkelwandig RVS

 

Mogelijke aanpassingen


-          Voor de aansluiting richting Uw kachel kunt u ook kiezen voor dikwandig staal (zwart) of geëmailleerd staal (zwart). Als het om een pelletkachel gaat, kunt u kiezen voor onze speciale pelletkachel rookkanalen. Klembanden zijn in deze gevallen niet nodig (alleen 1 stuk voor het bevestigen van de kap). Een trekkende regenkap kan ook plaats maken voor een lamelle kap, eenvoudige regenkap, of aspiromatic, het is aan U om dit te kiezen. Enkel, niet elke kap is voor elke situatie geschikt. Neem altijd contact met ons op wanneer u hier over twijfelt of u enige advies extra nodig hebt.

-          Als uw kachel een boven aansluiting heeft, en deze is recht onder het kanaal te plaatsen is vaak enkel een halve meter vaste pijp genodigd.

-          Een installateur kan ook gebruik maken van parkers in plaats klembanden om de diverse onderdelen vast te zetten. Natuurlijk, u hier ook voor kiezen.

 

Hoe kan ik bestellen?

In onze webshop kunt u alle benodigde materialen zeer eenvoudig vinden. Uiteraard is het belangrijk om de juiste lengte flexibel te bestellen, het is altijd beter dat het te lang is dan te kort. Hoe bepaalt U de lengte: U dient een touw van boven naar beneden door het kanaal te laten zakken, en hier van de lengte opmeten. In onze webshop bestelt u het flexibele kanaal per meter. Dit wordt geleverd aan 1 stuk bij U.

 

Hoe kan ik het installeren?


flex-2Het is relatief eenvoudig om het kanaal zelf aan te sluiten. Er bestaat een stappenplan en graag leggen wij u graag uit hoe dit in zijn werk gaat. Het beste is dat er minimaal 2 personen zijn. Verwijder alle oude en onnodige onderdelen en obstakels, start de installatie vanaf het dak als volgt:

-          U laat de flexibele pijp door het kanaal naar beneden zakken. Het kan zijn dat het kanaal niet volledig recht naar beneden loopt, dan kan het handig zijn om aan de onderzijde een touw te bevestigen zodat u het kanaal met wat lichte inspanning naar beneden kunt trekken.

-          Bevestig aan de bovenzijde de topaansluiting aan het flexibele kanaal. Deze schijft u rechtstreeks in de flexibele pijp zo ver als mogelijk is. U moet er wel voor zorgen dat u niet de hele flexibele pijp al in het kanaal heeft laten zakken.

- Eens de topaansluiting voldoende vast zit aan de flexibele pijp, kunt u de pijp volledig in het kanaal laten zakken, hiermee zal de topaansluiting het gemetselde kanaal afdichten.

- De topaansluiting dient nu waterdicht afgewerkt te worden. Hiervoor gebruik gemaakt worden van kit, cement of een dakbedekking (branden).

- Nu komen we aan bij de laatste stap: het plaatsen van de regenkap. Deze schuift rechtstreeks in de topaansluiting. Vastzetten kan met parkers of iendien aanwezig klembanden.

- Tot slot dient nu de aansluiting gemaakt te worden met de kachel. U zaagt de pijp aan de onderzijde eerste op maat, en draait het verbindingsstuk over het flexibele deel heen. Belangrijk is dat de verbindingsstuk 5 centimeter over het flexibel heen gaat, en ook nog eens 5 centimeter in uw vaste rookkanaal schuift.

- Op het einde maakt U met eenvaste enkelwandig pijp de aansluiting richting Uw kachel. Bij een achteraansluiting is ons advies om een T-stuk met dop te grbuiken maar ook een optie is een bocht van 90°.

 

Enkele belangrijke instructies wat wel en wat niet mag:

-          Installeer een flexibele rookkanaal nooit horizontaal

-          Wil U Vegen? Dat mag, enkel wel met een nylon borstel! Een staalborstel zal de pijp in alle gevallen ernstig beschadigen, dit willen we graag voorkomen.

-          De diameter van de pijp word in de meeste gevallen bepaald door de uitgang van de kachel. Heeft u een Ø180 aansluiting op de kachel zitten, gebruik dan ook een Ø180 pijp. Groter mag altijd, kleiner niet. Let er goed op dat deze maat pijp ook daadwerkelijk door u hele kanaal heen kan.

-          Twijfelt U of heeft u nog meer informatie nodigo over het installeren, neem dan gerust contact met ons op om een antwoord te krijgen op uw vragen. 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.