Kachelpijp voor een houtkachel: welke heb ik nodig?

U wilt een houtkachel installeren en denkt aan de rookgasdamp dat ontstaat in het rookkanaal? Omdat het niet altijd eenvoudig is om uw weg te vinden in de kachelpijp, begeleidt Schoorsteenhandel.nl u bij uw installatie. De kachelpijp die verantwoordelijk is voor het afvoeren van rookgas dampen heeft 2 hoofdonderdelen. Eerst kachelpijp die zich in uw woonkamer bevindt, vervolgens het tweede deel van het kanaal door de zolder en eindigt bij het dak. Vandaag willen we dit eerste deel presenteren, het onderdeel dat je elke dag in je woonkamer zult zien, degene die moet voldoen aan technische, esthetische en veiligheidseisen.

 

Kachelpijp, verbindingskanaal of duct houtkachel?
Pijp, aansluiting of leiding houtkachel, er zijn veel termen om aan te geven welk deel uw kachel verbindt met het plafond of de muur van uw woonkamer. Maar ze wijzen allemaal op een en dezelfde functie: een kanaal dat perfect is aangepast aan de afvoer van rook uit de houtkachel vanuit uw woonkamer. De kachelpijp moet vooral waterdicht zijn en bestand zijn tegen de hoge verbrandingstemperaturen. Hout is de brandstof die de hoogste temperaturen genereert, hoger dan die uitgestoten door pelletkachels. Tijdens een uitbraak met hout is de gemiddelde temperatuur 350 ° C, met temperatuurpieken tot 600 ° C.

 

 

Technische kenmerken van een kachelpijp
Duct-pipe interieur houtkachel TecnovisOm deze zeer hoge temperaturen te weerstaan, voldoet de samenstelling van de kachelpijp aan een aantal kenmerken:

  • Kwaliteitsstaal DC01 (St12)
  • 2 mm dik staal
  • Coating met hittebestendige verf

De kachelpijp voor uw woonkamer is dus een enkelwandig kanaal en geen dubbele wand. Maar de eigenaardigheid van dit enkelwandige staal moet dikker zijn dan elk ander kanaal (staal van 2 mm tegen gemiddeld 0,5 mm voor een dubbelwandig kanaal) en profiteren van een perfect aangepaste thermoresistente verf.

Op deze manier heb je niets te vrezen voor jezelf en je geliefden. Er bestaat geen risico op verbranding met deze lijn van hittebestendige houtkachelkanalen. Dit belet natuurlijk niet om waakzaam te blijven in het gebruik van uw houtkachel die een kachel blijft.

Het lijkt misschien verrassend dat de kachelpijp door uw woonkamer enkelwandig is en niet dubbelwandig, maar dat belet niet dat deze voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van prestaties en veiligheid.

Merk op dat na de productie elke kachelpijp wordt onderworpen aan een test bij hoge temperatuur, die het vrijkomen van geuren tijdens de inbedrijfstelling voorkomt.

 

Een esthetische verbinding

Esthetisch gezien wordt het kanaal van de houtkachel een integraal onderdeel van de woonkamer. Er is geen sprake van een roestvrijstalen buis in kleur die bij uw interieur zou passen. Daarom is het ontwerp van de houtkachelpijp bijzonder netjes. De elementen worden geassembleerd zonder een veiligheidsflens en de lassen worden gepolijst voor een onberispelijk profiel. Ten slotte past de matzwarte hittebestendige verf bij alle interieurs voor een elegante afwerking.

Hoe een kachelpijp kiezen?

Nu je weet welk type kachelpijp nodig is, heb je maar één hoofdvraag: de diameter. Het is heel belangrijk dat de kachelpijp overeenkomt met de diameter van de kanaaluitlaat van uw oven. Dit zijn gegevens die door de fabrikant van uw houtkachel zijn verstrekt. De standaard diameters zijn 120 mm, 130 mm, 150 mm, 160 mm, 180 mm of 200 mm. Het overgrote deel van de houtkachels komt overeen met een kanaaluitlaatdiameter van 150 mm.

De diameter van het kanaal moet overeenkomen met de uitlaatdiameter van de kachel. Het is absoluut noodzakelijk dat het kanaal niet inferieur is, maar het kan iets hoger zijn.

Dan hangt de configuratie van dit houtkachelkanaal af van uw installatie:

De kanaaluitlaat kan zich aan de achterkant of boven de kachel bevinden, afhankelijk van de modellen.
Het schoorsteenkanaal kan binnen of buiten zijn (een schoorsteenkanaal aan de binnenkant impliceert evacuatie door het plafond van de woonkamer, terwijl een schoorsteenkanaal aan de buitenzijde door de muur achter de kachel wordt geventileerd).
Afhankelijk van uw installatie, geeft u de benodigde lengte om uw kachel aan te sluiten, bestaande uit rechte elementen en bocten voor een perfect aangepaste installatie.

 

Te respecteren normen
Voor een veilige en respectvolle installatie zijn hier de belangrijkste regels:

De diameter van het houtkachelkanaal moet gelijk zijn aan of groter zijn dan de diameter van het mondstuk van het apparaat.
Het houtkachelkanaal moet een veilige afstand tot de muur en brandbaar materiaal respecteren. Deze veiligheidsafstand moet gelijk zijn aan of groter zijn dan driemaal de diameter van het kanaal.
Ter herinnering, de normen voor rookkanalen worden bepaald door DTU 24.1 en DTU 24.2.

Wees voorzichtig, deze reekskachelpijpen is gereserveerd voor gebruik in uw woonkamer. U kunt dit type kachelpijp niet op uw zolder of buitenshuis gebruiken.

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.