Kan condensatie de schoorsteen beschadigen?

Behoort u tot de huiseigenaren die zich ooit een van deze vragen hebben gesteld:

  • Waarom is de schoorsteen zo nat?
  • Waarom brokkelt het gips af?
  • Waar komen deze donkere verkleuringen vandaan bij de houtkachel of de open haard?
  • Is er een schoorsteen renovatie nodig?


De reden voor dergelijke problemen rond het rookkanaal , of u nu vaste brandstoffen of vloeibare brandstoffen gebruikt, is de zogenaamde natte schade.

 

Op basis van degelijk bewijs kunt u snel de kern van het probleem achterhalen en oplossen om houtkachel of pelletkachel of open haard normaal te laten werken. In de meeste gevallen helpt een verlenging van de schoorsteen om schade door vocht aan de schoorsteen te voorkomen.

Oorzaken van vochtschade aan de haard
Er zijn in principe twee verschillende oorzaken voor vochtschade aan de schoorsteen. Een reden voor de ophoping van vocht kan het weer zijn, dus regen en windinvloeden. De andere mogelijkheid zou te wijten zijn aan een dauwpunt onder de uitlaatgassen.

Weer als de oorzaak van de schade door natheid
In het geval van door weersinvloeden veroorzaakt vocht, absorbeert de schoorsteenzijwand neerslagwater wanneer het gips beschadigd is, waardoor het gips en de muren bevochtigd worden. Als dit het geval is, moet alleen de weersbescherming worden vernieuwd.

 

Als uw schoorsteen zich echter in goede staat boven het dak bevindt en u alleen tekenen van vocht op de zolder direct onder de dakbedekking opmerkt, duidt dit op een lek dakkanaal. Op strakke pleisterverbindingen, bij voorkeur elastisch geïnjecteerd met siliconen, moet worden gerespecteerd. Als de schoorsteen zelden wordt gebruikt, wordt een speciale regen- of sneeuwbedekking aanbevolen.

Dauwpunt onderschrijding als reden voor de natheidsschade
Als er pas vocht op de schoorsteen wordt waargenomen na de installatie van een nieuwe kachel, is de reden meestal een dauwpunt onder de uitlaat vanwege het betere gebruik van energie van de nieuwe open haard.

Een zekere indicatie hiervan is wanneer, in het geval van gas- of olieverwarmingssystemen, witte uitlaatgassen kunnen worden waargenomen als "rookpluimen" direct aan de monding van de schoorsteen. Dit geeft condenserende waterdamp in de atmosfeer aan.

Andere aanwijzingen die wijzen op een dauwpunt hieronder, zijn externe schade aan de schoorsteen in het dak of op zolder, zoals vochtvlekken, losse pleister door vorsteffect of waterlekkage bij de reinigingsopeningen.

 

Als u een olieverwarming hebt, kunt u in dit geval bruin-zwarte verkleuring op het gips vinden.

Als dat het geval is, moeten de betrokken instanties vóór de sanering met passende middelen worden behandeld.

Als het dauwpunt onder de drempel van uw nieuwe roestvrijstalen schoorsteen komt, moet de schoorsteen alleen worden aangepast aan de gewijzigde bedrijfsomstandigheden, zodat u in de toekomst zoals gewoonlijk kunt blijven genieten van uw haard en zijn warmte.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.