Wanneer een rookkanaal niet geschikt is: de gevolgen kunnen ernstig zijn

Wanneer u een rookkanaal in uw huis installeert, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden.

Kies allereerst of je een buitenkoker wilt installeren, of je het een binnenkanaal wilt of dat je gewoon je interieurkanaal voor metselwerk wilt renoveren.

 

Buitenshuis rookkanaal: een eenvoudige en effectieve oplossing

Een rookkanaalkanaal in de open lucht is sowieso een eenvoudige oplossing en het kan ongeacht uw kachel worden geïnstalleerd - of het nu gaat om een ​​houtkachel of een pelletkachel gaat.

Dit zal de keuze van de diameter van uw rookkanaal eerst beïnvloeden. In de meeste gevallen heeft een houtkachel een kanaal van 150 mm nodig, een pelletkachel vereist 130 mm, terwijl gewoonlijk een inzetstuk van 180 mm wordt gebruikt.

 

Voorzorgsmaatregelen om eventuele problemen te voorkomen:

Voor de externe rookkanalen zijn er ook enkele regels om te respecteren:

Uw rookkanaal moet tot minstens 40 cm voorbij de nok van het dak reiken.
Rond je uitgang van rook mag het in geen geval obstakels binnen 8 meter zijn

Wanneer het over obstakels gaat, zijn er situaties die soms eenvoudigweg aan ons ontsnappen. Dat is het geval voor een van onze klanten die een klein ongeluk met zijn dakdoorvoer had. Onder het gewicht van de sneeuw zakte zijn rookkanaal gewoon in elkaar.

Onze specialisten moesten vervolgens de exacte oorzaak van deze gebeurtenis bepalen. Het blijkt dat de klant heeft gekozen voor een enkelwandig rookkanaal met zonder enige steunen en muurbeugels in de totale lengte van zijn metselwerkschoorsteen.

 

Het was een pelletkachel, dus de keuze voor een enkelwandig rookkanaal was volkomen gerechtvaardigd dat op de kachel kwam, behalve dat was er vergeten om een dubbelwandig rookkanaal aan te sluiten. In de meeste gevallen zou het 0,5 mm of 0,6 mm moeten zijn, maar in het geval van onze klant was het een rookkanaal van 0,4 mm, van een verdachte fabrikant.

Om een ​​plaat van een schoorsteen te verbreken, bestaat de mogelijkheid van mechanische schokken en thermische schokken. In ons geval is het duidelijk dat het een mechanische gebroken was wat kwam door het overmatige gewicht van de sneeuw.

 

De prijs van de charme van een metselwerkschoorsteen

In het algemeen, als het gaat om metselwerk schoorstenen, is het adjectief "oud" vaak geassocieerd.

Deze open haarden hebben hun charme, maar ze worden direct blootgesteld aan het weer en worden zelden onderhouden.

Meestal zijn dit de volgende:

  • de regenkap is kapot of afwezig (regenwater, sneeuw of ijs valt direct naar binnen);
  • de stenen zijn gebarsten of gespleten;
  • de mortelvoegen tussen de stenen zijn verdwenen;
  • de kruising is gekraakt tussen de schoorsteen en het dak.
  • In de meeste gevallen moet een metselwerkschoorsteen worden "ingepalmd tot negen". Dit is om ervoor te zorgen dat het kanaal wordt afgesloten en dat er geen lek is, wat kan leiden tot verbranding en mogelijk schoorsteenbrand.

 

Denk er altijd aan om de uitgang van uw dak te beschermen

In het geval van onze klant is het niet noodzakelijk een gebrek aan regenkap als oorzaak van het ongeval, maar een bescherming van uw rookkanaal tegen de invloeden van tijd en mechanische schade wordt altijd geboden door een goede schoorsteenkap.

Hij zal je tegelijkertijd beschermen:

  • slecht weer
  • dat rook terugkomt
  • brandrisico's
  • vogelnesten
  • het zal de trek van uw rookkanaal verbeteren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.