Roetbrand - ten onrechte ook schoorsteenbrand genoemd

Rookgasproductie - meter hoge vlammen - Schoorsteenexplosie - alle gevolgen van een schoorsteenbrand. Roetresten in de schoorsteen zijn niet alleen moeilijk te verwijderen, ze kunnen levensbedreigend zijn. Hier zijn de belangrijkste feiten die een schoorsteeneigenaar moet weten.

Hoe ontwikkelt zich een roetbrand?
Roetvuur ontstaat wanneer vast, hard en glanzend roet in de binnenbuis van de schoorsteen wordt ontstoken. Harde en glanzende roet is te wijten aan onvolledige verbranding van vaste brandstoffen die de neiging hebben teer en pekvorming. De aanslag is meer brandbaar dan de gebruikte brandstof omdat deze geen vocht en andere niet-brandbare componenten bevat. Wanneer een vonk het uiterst brandbare roet bereikt, veroorzaakt dit een schoorsteenbrand.

Wat zijn de oorzaken van harde en glanzende roet?
Harde en glanzende roet is het gevolg van de verbranding van vochtige, ongeschikte brandstoffen. De verkeerde bediening en zelfs een verkeerde haard kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de vorming van het brandbare roet.

Eerst wordt een zogenaamde smerende roet gemaakt. De vloeistof tot vettige massa is een product van overtollige teer, pek en waterdampen die de schoorsteenmuur raken. Wanneer het verzadigingspunt is bereikt, vormt zich daar ook een condensaat van de dampen beter, dat bekend staat als smeerroet. Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding.

Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar. De trigger van een brand kan het inbrengen van een enkele vonk door de schoorsteentrek zijn.

Hoe de afzetting van hard en glanzend roet te voorkomen?
Als de brandplaats wordt bediend met het juiste en droge brandhout (maximaal restvochtgehalte van 20%), bezinkt een zogenaamde schilfer of stofroet op de schoorsteenwand, die tijdens het vegen gemakkelijk kan worden verwijderd door de schoorsteenveger. Hoe vochtiger het roet is, hoe groter de afzettingen en dus het gevaar van een schoorsteenbrand toeneemt. Na het overschrijden van het verzadigingspunt condenseren de overmatige teer- en pekdampen en vormen ze smerende roet. De vettige tot vochtige massa kan niet altijd worden verwijderd met een standaard veegapparaat en moet dan professioneel worden verbrand of worden afgestoten.

Als dit roet echter opdroogt, bestaat er acuut gevaar voor ontsteking / ontsteking. In het geval van bestaande harde of glanzende roet, kan een schoorsteenbrand worden voorkomen door gebruik te maken van droge brandstoffen, voldoende zuurstof te voorzien en regelmatig onderhoud en reiniging van de schoorsteen.

Wat zijn de gevaren van een schoorsteenbrand?
Als het roet voor de eerste keer ontstoken is, kunnen bij een schoorsteenbrand temperaturen van 1000 tot 1500 ° C optreden. De warmte dringt zo diep door dat de schoorsteen en alles eromheen op de roestvrijstalen schoorsteen wordt beschadigd of zelfs verbrand en er metershoge vlammen uit de schoorsteenopening komen. Er is ook het gevaar van rookverspreiding, omdat de afzettingen van hard en glanzend roet na verloop van tijd de schoorsteen smaller maken en de schoorsteentrek belemmeren. De resulterende gassen ontsnappen dan via de open haard of de deur van de haard en dringen in gesloten ruimtes binnen. Dit is met name gevaarlijk omdat het spannende koolmonoxide een onzichtbaar, geurloos en smaakloos gas is. Aangezien de gevolgen van een roetbrand met een vertraging zijn begonnen, is het zeer levensgevaarlijk !!!

Wat doe je als er een roetbrand optreedt?

  • Blijf rustig.
  • Bel onmiddellijk de brandweer - 112!
  • Sluit deuren en verbrandingsluchttoevoer van de haard stevig
  • Verwijder alle brandbare voorwerpen uit de haard
  • Maak de toegang tot de schoorsteenreinigingssluitingen vrij
  • Informeer schoorsteenvegers en huisbewoners
  • Probeer het schoorsteenbrand niet met water te doven !!!!!

Omdat water bij hoge temperatuur plotseling in stoom verandert. Dus zou 1 liter water verdampen tot 1700 liter stoom. De plotselinge toename in volume creëert een enorme drukschoorsteen, die een explosie-effect zou hebben en de schoorsteen zou scheuren.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.