Roestvrijstalen rookkanaal -planning

Roestvrijstalen rookkanaal -planning

     

Er zijn veel redenen waarom de installatie van een rookkanaal of een uitbreiding van een roestvrijstalen rookkanaal nuttig of zelfs noodzakelijk is. Allereerst heeft elke kachel of open haard een rookkanaal nodig, zodat de ontstane rookgassen veilig kunnen worden weggeleid.

Als de bestaande schoorsteen echter in een oud gebouw is aangetast of als de bestaande afmeting van de schoorsteen niet volstaat met een uitbreiding van de kachel of haard, dan is een roestvrijstalen rookkanaal een verstandig alternatief. In de tussentijd worden sommige nieuwe gebouwen zelfs van meet af aan gepland met een rookkanaal buiten.

Om de grootst mogelijke planningszekerheid te garanderen, geven we hieronder de noodzakelijke activiteiten en mogelijke kosten op waarmee bij de installatie van een roestvrijstalen rookkanaal rekening moet worden gehouden.

De bouwvoorschriften en de schoorsteenveger

Het is raadzaam om bij uw gemeente navraag te doen indien u een roestvrijstalen rookkanaal wenste te plaatsen. Vaak wordt ervoor kleine en middelgrote residentiële installaties geen afzonderlijke vergunning vereist, dus kunt u de kosten op dit punt verwaarlozen.

Het overleg met de schoorsteenveger en/of installateur is echter onmisbaar. Aan de ene kant houden zij rekening met de geldende normen en voorschriften en kunnen zij u ook informatie verstrekken over de optimale locatie van een rookkanaal buiten.

Het materiaal – Roestvrijstaal

Omdat het roestvrijstalen rookkanaal wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden en seizoenen, is het essentieel dat alleen materiaal van hoge kwaliteit wordt gebruikt dat bestand is tegen deze omstandigheden. Belangrijker dan de externe weerstand is de kwaliteit van de binnenband, omdat deze wordt aangetast door condensaat. Het is daarom aanbevolen alleen een roestvrijstalen rookkanaal te gebruiken welke dubbelwandig is gemaakt uit hoogwaardig roestvrijstaal. Dit is een staal met een speciale graad van zuiverheid, die wordt gekenmerkt door corrosiebestendigheid. In het bijzonder betreft het de staalkwaliteit V4 met de materiaalnummers 1.4404 en 1.4571 waarbij hoe hoger het getal achter de "V", hoe hoger de kwaliteit van het staal. Hoe hoger de V-aanduiding, hoe langer de levensduur van de schoorsteen. U vindt deze rookkanaal materialen uiteraard in onze webshop. Dit hoogwaardige materiaal is momenteel verkrijgbaar in het Tecnovis rookkanaal dubbelwandig bouwpakket voor een prijs van 586,73 €.

De installatie – uitvoerende werkzaamheden

Een rookkanaal van roestvrijstaal moet nauwkeurig worden geïnstalleerd en hierbij is minimaal een muurdoorvoer bij nodig en vaak ook een dak doorvoer. Omdat de perfecte afvoer van de rookgassen en de dichte isolatie op de lange termijn verzekerd moeten zijn, is het belangrijk om een ervaren en professionele monteur in dienst te nemen. Deze zorgt meestal dat het nodige werk binnen één dag en, afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden, is een complete installatie al beschikbaar vanaf een prijs van 599 EUR inclusief btw. Deze prijs omvat de aankomst en het vertrek van de monteurs, een muurdoorvoer, de opbouw van het aangekochte materiaal en alle verbruiksartikelen zoals schroeven of smeermiddelen.

 

Planning en uitvoering

Een rookkanaal van roestvrijstaal vereist een zorgvuldige planning. Basisinformatie die hier in overweging moet worden genomen, omvat de vereiste hoogte, de afstand tot de muur, de diameter van de kachelpijp en de dikte van de muur. Bij de schoorsteenhandel.nl wordt u niet alleen gelaten in de planning. Wij nodige u uit om om uw plannen en foto's van het bestaande gebouw naar ons te sturen om zo tot het gewenste rookkanaal te komen. U ontvangt dan zo snel mogelijk een uitgebreide planning inclusief schoorsteenberekening en materiaallijst, die u dan kunt bespreken met uw monteur. U kunt alle informatie online invoeren en ontvangt in slechts twee stappen aanbieding voor een rookkanaal bouwpakket.


 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.