Pelletkachel: de 7 belangrijkste vragen

De aanschaf van een pelletkachel is een doordachte operatie, die in verschillende fasen wordt uitgevoerd. Het is een langetermijninvestering die de voordelen combineert en economie, autonomie, comfort en stijl met elkaar verbindt. De Schoorsteenhandel.nl bespreekt de meest voorkomende vragen om u te helpen bij uw eerste stappen.

1. Verwarmen met pellets, is het echt zuiniger?
Het granulaat moet op kwaliteit worden gekozen om een maximale opbrengst mogelijk te maken. Als de gebruikte apparatuur voldoet aan de normen, heeft de pelletkachel een van de hoogste energieopbrengsten op de markt, tussen 80% en 90% dankzij de gecontroleerde verbranding. Maar wees voorzichtig om effectief te zijn, het is noodzakelijk om het apparaat correct in te stellen!

 

2. Is de pelletkachel een luidruchtige verwarming?
De pelletkachelfabrikanten houden dit probleem nauwlettend in de gaten om efficiëntere en stillere apparatuur te bieden.

Er zijn drie hoofdoorzaken van lawaai:

  • Blower-geluid (motorventilatie die warmte voortstuwt)
  • Geluid van de worm (het verplaatst de pellets van de tank naar de vuurhaard)
  • Geluid van vallende pellets (van vijzel tot open haard)
  • Over het algemeen hangt het geluid van uw kachel af van de kwaliteit van uw apparaat, er zijn tegenwoordig verschillende soorten kachels erg stil dankzij grotere motoren, onafhankelijke instellingen, natuurlijke convectie, kanaalbare energieën.

 

3. Kun je een heel huis verwarmen met een pelletkachel?
Het is geen geheim dat hoe compacter een huis is, hoe gemakkelijker het wordt om te verwarmen. Verschillende factoren zullen een rol spelen om een optimaal verwarmingsniveau te bereiken, zoals de isolatie van uw huis en de indeling van het apparaat, het moet inderdaad strategisch worden geïnstalleerd.

Ja, het is mogelijk, er zijn systemen voor de verdeling van de warmte, de pelletkachel kan de verwarming van een heel huis zijn, sommige apparaten kunnen worden gekanaliseerd om de warmte op verschillende plaatsen in het huis te geleiden, we kunnen een of meerdere kanalen van maximaal 10 meter om warmte in verschillende ruimtes te brengen.

Merk op dat de installatie van de omhulling een meer delicate en duurdere installatie zal zijn en dat de onderhoudsprijs ook hoger zal zijn.

4. Kan de kachel direct op de vloer worden geplaatst?
Zelfs als de behuizing van het apparaat nauwelijks verwarmt, verdient het de voorkeur om een hiervoor bestemde glazen plaat te plaatsen om sporen op uw vloer te voorkomen.

Om te weten!!! Er zijn veiligheidsafstanden tussen de muur en de kachel die worden aanbevolen door de DTU (NF DTU-normen). Deze afstanden worden berekend op basis van de thermische weerstand, de buiswand en de thermische klasse. Deze afstand wordt uitgedrukt in mm en wordt door de fabrikant opgegeven, afhankelijk van het apparaat.

 

5. Hoe onderhoud je je kachel?
De wet vereist het onderhoud van zijn schoorsteenkanalen. Afhankelijk van waar je woont, is vegen een of twee keer per jaar verplicht. 

Het vegen moet worden uitgevoerd door een geautoriseerde schoorsteenveger, die u een "vegencertificaat" zal bezorgen dat door uw verzekering kan worden aangevraagd in geval van een ramp. De kosten verschillen voor de onderhoud. Prijzen verschillen van min of meer van 100-150-200 € voor het vegen. De prijs hangt af van uw huidige situatie en van het bedrijf die de werkzaamheden uitvoert.

Om nog maar te zwijgen over het onderhoud van uw apparaat dat eenmaal per jaar wordt uitgevoerd, dit bestaat uit het grondig reinigen van de binnenkant van uw ketel, het controleren van de veiligheidsvoorzieningen en de verbrandingsmetingen. Reken hiervoor € 150.

Al deze maatregelen zijn genomen voor uw veiligheid, maar ze verlagen ook uw kosten, omdat het regelmatige onderhoud van uw apparaat het mogelijk maakt om optimale prestaties te behouden en de levensduur te verlengen.

 

6. Hoe bewaar je pellets?

Opslag wordt vergemakkelijkt door verpakking, zakken van verschillende grootte worden aangeboden, maar de meest populaire onder consumenten is de 15 kg-zak omdat deze gemakkelijk mee te nemen is, deze vergemakkelijkt opslag en vereenvoudigt opslag.
 


De verpakking beschermt ze tegen vocht en daarom is het gemakkelijker om het op te slaan, het moet jute zijn dat deze plaats bedekt is, zoals een garage of een kelder.
 

7. Kan ik subsidie krijgen op een pelletkachel? Voor welke pelletkachels geldt deze subsidie?

 

Een pelletkachel komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als die:

  • bestemd is voor de productie van warmte
  • automatisch wordt gestookt op houtpellets
  • een gesloten voorkant heeft
  • voldoet aan de norm EN 14785
  • een vermogen van 5 tot 500 kW heeft
  • voldoet aan de technische eisen gesteld in bijlage 2, 2a iii voor stof (PM), 2b ii voor gasvormige organische verbindingen (OGC of CxHy), 2c iii voor CO en 2d i voor NOx, van Verordening (EU) 2015/1185
  • de pelletkachel wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.