Monteer de roestvrijstalen rookkanaal zelf - een kleine installatiehandleiding

Denk altijd aan de schoorsteenveger

Met een open haard of een houtkachel kunt u snel een romantische feelgood-sfeer creëren bij u thuis, en niet alleen op koude winterdagen. Om een ​​sfeerhaard te bedienen, moet u vergunningen voor uw schoorsteenveger voor zowel de kachel als de schoorsteen verkrijgen. Het hangt van zijn beslissing af of u een andere kachel aan een bestaande rookkanaal kunt aansluiten, welke minimumafstanden moeten worden gerespecteerd, of dat u voor een buitenkoker moet kiezen. Na een inspectie ter plaatse, zal uw schoorsteenveger u vertellen welke kachel het beste bij u past en welke capaciteit hij moet hebben, afhankelijk van de grootte van de kamer. De schoorsteenveger adviseert u ook of een rookkanaal langs de muur van het huis een betere oplossing is. Kies in een buitenkoker voor een hoogwaardige, dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal, die zorgt voor een optimale werking van de uitlaatgassen van de uitlaatgassen dankzij de isolatie. De isolerende materiaallaag in de binnenbuis voorkomt niet alleen koude plekken, maar zorgt ook voor de nodige brandbeveiliging. Daarom kan een dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal ook heel goed door het huis worden geleid.

 

Goed meten is de helft van het werk

 

Voordat u het gewenste rookkanaalmodel bestelt, dient u vertrouwd te raken met uw vereisten. U kunt altijd hulp krijgen in de vorm van professioneel advies van uw dealer. Dit creëert een passend en individueel aanbod voor u en bepaalt de benodigde hoogte van de roestvrijstalen rookkanaal. Moderne rookkanaalsystemen worden vervaardigd en geleverd in elementconstructie, waardoor ze zeer functioneel en flexibel in installatie zijn. Het grote aantal rookkanaalelementen maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk te reageren op de meest uiteenlopende structurele omstandigheden, als een offsetbocht of een dakpenetratie in het gewenste aantal graden moet worden geïnstalleerd. De rookkanaalsystemen zijn uitbreidbaar en kunnen op elk moment opnieuw worden geordend, zodat u aan uw individuele vereisten kunt voldoen. Overweeg voordat u begint met de montage of u de roestvrijstalen rookkanaal op de muur of op een voetstuk of op de vloer wilt monteren. Zorg dat u een waterpas gereed hebt terwijl u werkt, zodat u de componenten altijd verticaal uitlijnd blijven.

 

Op deze manier werkt het

 

Selecteer de locatie waar uw kachel moet staan, let daarbij op de voorgeschreven minimale afstanden tot brandbare materialen. Als rookkanaal doorvoeren door wanden van brandbaar materiaal moeten gaan, de voegen tussen de uitlaat en het apparaat moeten worden bekleed op een afstand van 20 cm met een beschermende buis of met een onbrandbare isolatie.

Nadat de kachel voorlopig op zijn plaats is geplaatst, markeert u de opening voor een latere muurdoorvoer om de rookkanalen te leggen. U bent van harte welkom om de buis zelf als sjabloon te gebruiken. Houd de pijp tegen de muur en teken een cirkel met een potlood. Zorg ervoor dat de cirkel ongeveer 3 cm groter is dan de diameter van de buis. Nu kunt u een gat voorboren in het midden van de binnenmuur, dit zal dienen als een referentiepunt voor de buitenmuur. Vestigen op de gevel doorbraak cirkel rond het voorgeboorde gat een, in dit geval de diameter van het gat moet ook ongeveer 3 cm groter dan de inwendige diameter pijp.

U hebt nu verschillende opties om een ​​muurdoorbraak te bereiken.

Als u rekenen op een goede oude handwerk, boor de contour van de opening in overeenstemming met een hamer in de voorkant en til de muur.

Of vraag een assemblageteam om een ​​kerngat te boren. Dit gebeurt door middel van een boormachine en zorgt voor een schone rand. Sommige vakmensen gebruiken een speciale tool, die kan worden gebruikt om de juiste positie van de gaten te tekenen voor het monteren van de muurbeugel.

Nadat de doorgang is gemaakt, vul je de plekken van de muur met steenwol van brand klasse A 1 om koudebruggen te vermijden en zo voorkom je de verspreiding van het vuur.

Als u een rookkanaal aan de muur hebt gekozen, monteert u nu de basis van het rookkanaalsysteem. Deze omvat de vasthoudbeugel of de muurbeugel, het basiselement ook wel basisplaat, het reinigingselement en het T-stuk genoemd.

 

schornstein-montageanleitung-bauteile

Neem de volgende installatie-instructies in acht: volgens de voorschriften moet de reinigingsopening worden geïnstalleerd op een hoogte van 0,40 m tot 1,40 m boven het vloeroppervlak. De minimale afmetingen van het standgebied moeten 50 cm x 50 cm zijn.

Leid nu de gemonteerde basis met het T-stuk door de opening en monteer de muurbeugel met roestvrijstalen schroeven aan de muur. Gebruik, afhankelijk van de staat van de muur, alleen goedgekeurde pluggen en roestvrijstalen schroeven tijdens de montage om mogelijke contactcorrosie te voorkomen.

Plaats nu het eerste lengte-element bestaande uit één meter buis met de bijbehorende muurbeugel op het T-stuk en markeer met een potlood de positie van de gaten voor de schroeven.

Een kleine tip: verwijder de muurbeugel en schroef hem eerst aan de muur en plaats het element vervolgens op de T-connector.

Plaats nu alle elementen een voor een en bevestig ze met spanbanden. Merk op dat aan elke verbinding een klemband moet worden bevestigd.

Afhankelijk van de muurhoogte, moet u elke drie meter een muurbeugel aan de gevel bevestigen. In elk geval moet u zeker een muurbeugel op het tweede laatste lengte-element bevestigen. Plaats het uiteinde van de mond op het laatste lengte-element. Let ook op de voldoende aanwezigheid van reinigingselementen tussen de lengte-elementen.

Ter bescherming tegen regen, sneeuw en mist gebruikt u een muurrozet om de doorbraak te dekken.

Breng als laatste de rookgasafvoerbuis en de muurrozet aan als een verbindingselement tussen de kachel en de schoorsteen. Vergeet niet het te laten verwijderen uit uw districtsschoorsteenveger voordat u de kachel gebruikt.

 

 

Roestvrijstalen schoorsteen met vloerbevestiging

 

Als u ervoor kiest om een voetstuk te installeren, bent u onderworpen aan dezelfde richtlijnen en algemene voorwaarden als voor wandmontage. Zorg ervoor dat u uw schoorsteen op een stevig en onbrandbaar oppervlak bouwt. Er zijn maximaal drie mogelijke varianten van de configuratie van uw schoorsteen beschikbaar:

 

 

Een voetgedeelte met steunbuis, revisieluik of inspectieopening en condensaatbak
Een voetgedeelte met condensafvoer op een voetstuk
Een voetgedeelte met inklapbare steunbuis, met condensaatbak en afvoer

 

 fussteil-mit-stutzrohr fussteil-mit-kondensatablauf-auf-sockel fussteil-mit-kurzbarem-stutzrohr

 

Bij een bestaande verbindingsopening moet u hoogstwaarschijnlijk de hoogte van de verbrandingsaansluiting van uw uitlaatsysteem aanpassen. Als de steunbuis te kort is, kunt u mogelijk een betonnen basis gebruiken om het hoogteverschil te compenseren.

Als uw steunbuis te lang is, moet u hem dienovereenkomstig inkorten. Om dit te doen, monteert u het voetgedeelte met steunbuis, inspectieopening en afvuuraansluiting om de exacte hoogte van de afvuurverbinding te bepalen. Neem hiervoor de verschilmaat en breng deze over naar de steunbuis, verklein dan de steunbuis met een afgeslepen slijpmachine en gebruik een nieuwe scheidingswand. Assembleer alle elementen samen en bereid de muurbevestiging voor. 

bodenmontage

Met deze praktische tips en installatie-instructies moet u slagen in de roestvrijstalen rookkanaalinstallatie. Neem voor technische vragen contact op met onze medewerkers van de schoorsteenspecialist. We helpen u graag.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.