Hoe steek ik een houtkachel aan? De Top Down-methode

Steek je vuur moeiteloos aan in uw houtkachel, het is mogelijk! Heb je gehoord van de top-down methode? Zoals de naam "van boven naar beneden" aangeeft, is het een kwestie van omkeren van onze ontstekingsgewoonten. Als je het nog niet hebt geadopteerd, kijk dan hoe je je vuur van boven kunt aansteken, zoals kaarsen. Zuiniger en ecologischer, maakt de top down-methode het mogelijk om uw rookkanaal minder vuil te maken.

 

 

De 4 voordelen van boven naar beneden
1. Economisch: deze methode maakt het mogelijk om het hout van bovenaf aan te steken om het onderliggende hout te drogen, waardoor een optimalisatie van de vrijgegeven energie wordt verkregen. Het is een langzame verbranding, elke vloer wordt verbruikt wanneer en wanneer.
2. Ecologisch: beperkt broeikasgassen, alle verbrandingsgassen worden volledig verbrand. Deze methode geeft na een paar minuten minder rook af.
3. Hygiënisch: minder rook dus minder vervuiling. Handhaaft de netheid van de schoorsteen en de netheid van de houtkachel, het glas en het kanaal blijven schoon omdat er geen roet is.
4. Praktisch: bespaart tijd dankzij het verbruik dat "automatisch" wordt genoemd omdat er geen hout hoeft te worden toegevoegd. Bovendien is de kans kleiner dat je stapel instort en je vuur stikt.

 

 

Hoe een vuur van boven naar beneden aan te steken
Het is een vreugdevuursysteem, de hiërarchie van te ontsteken logs is omgekeerd vergeleken met de klassieke methode die tipi-vorm wordt genoemd. Voordat u begint, wordt het aanbevolen om uw hout voor te bereiden, om te zorgen voor de kwaliteit ervan, dat het droog is en dat uw houtblokken voldoende groot zijn. Een aansteker is essentieel, geef de voorkeur aan natuurlijke vuurstarters zonder chemicaliën.

  • Allereerst hebben we de grote blokken onderaan de haard
  • Loodrecht over middelgrote houtblokken
  • En ten slotte het kleine bosje bovenop, niet te vergeten om een aansteker te plaatsen
  • Houd de luchtinlaat open
  • Turn!
  • Wanneer het vuur prachtige sintels heeft geproduceerd, hoef je alleen maar een of meer houtblokken te verspreiden.

 

Tips en trucs:

Door een asnest van twee of drie centimeter lang te laten, is het gemakkelijker om het vuur te starten en een veel langere sintel te behouden. 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.