Het rookkanaal – een geliefde nestplaats voor vogels

Het rookkanaal – een geliefde nestplaats voor vogels

U heeft er waarschijnlijk al eerder van gehoord: een ooievaar nestelt op een schoorsteen / rookkanaal . Dit is erg leuk om naar te kijken, maar voor de bewoners van het huis behoorlijk gevaarlijk als het rookkanaal nog steeds in gebruik is. Als de rook goed doortrekt dan is het in principe geen probleem, maar als dit niet zo is het wel van belang dat u tijdig ingrijpt aangezien dit dus voor u een groot gevaar kan opleveren.  U kunt bijvoorbeeld de brandweer of dierenbescherming informeren over de hervestiging van de vogels.

Dit is anders met vogels die nestelen in het rookkanaal, wat dus, nogmaals, grote gevaren kan opleveren voor de bewoners. Het feit dat het uitlaatsysteem volledig of gedeeltelijk geblokkeerd is, kan giftige dampen niet meer correct aftrekken via het&nbsp. Onder andere kan dan het zeer giftige koolmonoxide de woonkamer binnendringen en dat kan dodelijk zijn voor de bewoners.

De kauw – een liefhebber van schoorstenen

Een vogel die het liefst zijn nest in het rookkanaal bouwt is de kauw. Vooral in het voorjaar zijn de kauwen op zoek naar geschikte broedplaatsen. De kauw geeft de voorkeur aan een holle plaats voor zijn nest. Ze zoekt naar kleine nissen of gaten, zoals een roestvrijstalen rookkanaal, om zich daar te nestelen. Voor de kauw maakt het niet uit of het een bakstenen schoorsteen of een roestvrijstalen rookkanaal is. Het enige dat voor de vogel van belang is, is dat het verborgen is en een veilige schuilplaats is. Bij het nesten zal een kauw natuurlijk niet zo gemakkelijk worden ontdekt als een ooievaar, die zijn nest op de schoorsteen legt.

Voorkomen van gevaar door vogelscherm

Keer op keer gebeurt het dat vogelnesten in het roestvrijstalen rookkanaal tijdig wordt opgemerkt, zodat de schoorsteenveger het nest kan verwijderen. Maar meestal worden geen verdere voorzorgsmaatregelen genomen om een nieuw nest in de schoorsteen te voorkomen. De meeste mensen hebben dus geen installatie op het rookkanaal om dit te voorkomen. Zelden wordt of niet bekend geacht dat kauwen naar hun eigen broedplaats terugkeren om hun eigen nest te bouwen. U moet dus volgend jaar ook rekening houden met een kauwnest in uw roestvrijstalen rookkanaal. Bovendien vestigen kauwen zich meestal waar andere kauwen nestelen. Vraag dus aan uw buren of ze ooit een nest in hun rookkanaal hebben gehad. Als dat het geval is, aarzel dan niet om een vogelscherm in uw rookkanaal te installeren.

 

Over een vogelscherm

Om te voorkomen dat vogels zich nestelen in uw roestvrijstalen rookkanaal raden wij u aan om vanaf het begin een vogelscherm in uw rookkanaal te installeren. Het vogelscherm, ook bekend onder de naam schoorsteenafdekking of vonkgrille, biedt u een waardevolle bescherming tegen het nestelen van vogels in uw rookkanaal. Om het beste te voorkomen, moet uw roestvrijstalen rookkanaal niet alleen een regenkap hebben, maar ook een vogelscherm. Als u dan een vogelscherm heeft, is er geen gevaar meer dat een vogel zijn nest bouwt in uw roestvrijstalen rookkanaal.

Als u meer wilt weten over het onderwerp roestvrijstalen rookkanaal, een vogelbeschermingsrooster, een regenkap en nog veel meer dan bladert u het beste gewoon door onze blog! Of bel ons gewoon voor vragen over producten!

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.