Een tweedehands roestvrijstalen rookkanaal kopen? – Waarom beter niet

Een tweedehands roestvrijstalen rookkanaal kopen? – Waarom beter niet

    

Nieuw of gebruikt? 

Koop in nu een nieuw of een gebruikt rookkanaal ? In de huidige consumptiemaatschappij vraagt ​​een consument zich eens af of alles wat hij koopt nieuw moet zijn. Tweedehands aankopen verlengen de levensduur van verkochte consumentengoederen voor mogelijk meerdere jaren en u als een verantwoordelijke consument draagt ​​ook bij aan duurzaamheid. In het geval van de meeste consumptiegoederen kan deze aanpak heel goed zijn, maar hoe zit het met technisch complexe goederen of goederen die zijn geproduceerd in overeenstemming met zéér specifieke normen en voorschriften. Goederen zoals bijvoorbeeld een roestvrijstalen rookkanaal of schoorsteen. Deze is zo vervaardigd dat het niet alleen voldoet aan bepaalde wettelijke normen, maar ook het bijbehorende potentiële brandgevaar minimaliseert. Zo hoort de roestvrijstalen schoorsteen of het rookkanaal tot een speciale categorie consumptiegoederen. Dat is de reden waarom iedereen die een rookkanaal wilt kopen, zich serieus moet afvragen of een tweedehands aankoop het echt waard is?

De kat in de zak?

Wie een gebruikt roestvrijstalen rookkanaal wil kopen, zal deze snel op het internet kunnen vinden. Op basis van de gepubliceerde foto's kan iedereen op zijn minst een eerste visuele indruk krijgen van de toestand van het rookkanaal. Maar wat niet uit de beelden kan worden afgeleid, is de vraag naar de juiste werking van de haard en het rookkanaal. Daarom alleen al zou u een gebruikt rookkanaal zeker eens persoonlijk moeten bekijken.

Hier doet zich in dit geval al het eerste probleem voor, omdat een leek niet in staat is om de werkelijke staat van het roestvrijstalen rookkanaal goed te herkennen. U zult niet kunnen zien welke brandstoffen de voormalige eigenaar gebruikte of dat het roestvrijstalen rookkanaal op tijd werd onderhouden. U kunt natuurlijk aan de koper vragen hoe hij zijn rookkanaal gebruikte, maar zelfs bij eerlijke antwoorden is er een gevaar: sommige verkopers zijn zich niet bewust van de verkeerde werking van hun kachels en/ of hun haard en dus ook van het bijbehorende roestvrijstalen rookkanaal. Doordat men denkt energie te besparen, maar ook deels door onwetendheid, kan het zijn dat, ondanks de juiste brandstof, er verkeerd wordt gestookt die permanent schadelijk is voor het rookkanaal.

Als de vorige eigenaar vochtig hout of te grote stukken hout gebruikte, neemt het risico van roetopbouw in het rookkanaal toe. Deze roetopbouw kan een schoorsteenbrand veroorzaken in uw rookkanaal. Zelfs de verkeerde brandstof of een goedkope, niet-energiezuinige kachel, die eerder met het rookkanaal was verbonden, met een laag rendement draagt aanzienlijk bij aan het risico van een roetbrand. Als u een gebruikt rookkanaal met hardnekkige roetafzettingen in de buizen koopt, kunt u uzelf en uw gezin in gevaar brengen.

Zelfs een schoorsteenveger kan u niet vertellen of een gebruikt rookkanaal in perfecte staat is, omdat sommige schade niet voor de hand ligt. In het slechtste geval, kan na een inspectie van de schoorsteenveger, kan het zijn dat deze aangeeft dat uw rookkanaal absoluut niet veilig is. Dat zou dan betekenen dat u dan een nieuw rookkanaal moet aanschaffen wat uiteraard extra kosten met zich mee brengt.

 

Niet enkel een optisch probleem … 

Aangezien roestvrijstalen rookkanaal systemen door de fabrikant in verschillende partijen worden geproduceerd, kan het bij u gebeuren dat u na aanschaf van een gebruikte roestvrijstalen rookkanaal graag één van de elementen wens om te ruilen. Het kan zijn dat de kleur dan niet meer overeenkomt met de andere elementen aangezien de verschillende batchnummers. Dit gaat niet op voor iedere klant, omdat zelfs na een lange tijd, de nieuwere elementen nog steeds een andere kleur hebben dan de gebruikte elementen.

Bovendien kan uw gebruikte rookkanaal uit elementen van een oudere productie bestaan die niet meer door dezelfde fabrikant worden vervaardigd. De inspectie openingen zouden dan niet langer in elkaar passen, waardoor je u dus alsnog het hele rookkanaal systeem dient te vervangen. Veel fittingen zijn onderdelen die precies in een rookkanaal systeem. Deze zijn erg zwaar en alleen verkrijgbaar als speciaal onderdeel op de markt.

Zelfs als u alleen een paar onderdelen wenst te kopen zoals bijvoorbeeld een reinigingselement of een T-stuk, met het doel geld te besparen, kan het zijn dat u deze vindt bij de verkeerde fabrikant en kan het dus zo zijn dat de onderdelen niet compatibel zijn. Er zijn veel kleine fabrikanten en merken met steeds veranderende modellen in de gespecialiseerde markt, die niet met elkaar kunnen worden gecombineerd. Het vinden van vervangende onderdelen kan dus erg moeilijk zijn, zo niet onmogelijk, wat kan betekenen dat je meerdere items tegelijk moet omruilen. Wat op zijn beurt zou betekenen een hernieuwde ontmanteling van het hele rookkanaal. Door frequente demontage en herbouw kunnen de fittingen en connectoren van de roestvrijstalen schoorsteen uitzetten en loskomen. Het rookkanaal zou op veel van deze connectoren dan kunnen beginnen met wiebelen en dan kan de stabiliteit dus niet meer voor 100 % gegarandeerd worden.

 

Hulp van een professioneel nodig? 

Voor zowel de nieuwe als gebruikte roestvrijstalen rookkanaal systemen blijft de vraag open staan inzake montage. Bij een nieuwe aankoop kunt u meteen een monteur kiezen, meestal tegen een vaste prijs. Deze vakmensen monteren het roestvrijstalen rookkanaal vakkundig en nemen de aansprakelijkheid vaak over. Bij een gebruikt roestvrijstalen rookkanaal moeten de vakmensen evenveel garantie bieden als bij een nieuw rookkanaal. Dit zal echter niet door elke vakman worden gedaan, want in geval van schade zou hij aansprakelijk gesteld kunnen worden en dit vormt uiteraard een groot risico. Als u uw roestvrijstalen rookkanaal niet zelf kunt monteren is het misschien moeilijk om een installateur te vinden. Alleen bij een nieuwe aankoop profiteert u van een all-inclusive garantie en garantieverplichting van de kant van de fabrikanten en dealers. De schoorsteenspecialist werkt samen met premiumfabrikanten, die 25 jaar fabrieksgarantie verlenen op de corrosiebestendigheid van hun roestvrijstalen rookkanalen en andere roestvrijstalen producten. Bij uitgebreide tests en onderzoeken wordt de corrosieweerstand herhaaldelijk gecontroleerd en gecertificeerd, zodat u als klant alleen kunt vertrouwen op de beste service bij de aanschaf van een nieuwe roestvrijstalen schoorsteen. Bij een tweedehands aankoop kan in geval van schade naar alle waarschijnlijkheid geen restgarantie worden opgeëist.

Ondanks vele verleidelijke aanbiedingen op diverse websites voor tweedehands goederen, kan worden vastgesteld dat de prijsverschillen tussen nieuwe en gebruikte roestvrijstalen schoorstenen niet significant zijn. Houd ook rekening met mogelijke extra kosten die u kunt maken als er iets mis zou gaan met uw gebruikte rookkanaal. Het zogenaamd goedkope alternatief kan dan snel ontaarden in een “kat in de zak” aankoop en dan zit u met de extra kosten.

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.