Een modern rookkanaal transporteert de hete rook en uitlaatgassen van de open haard naar de buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat de kamerlucht vrij is van giftige stoffen en dat we altijd zuurstof kunnen inademen. Alleen hiervoor zou elke schoorsteen (of zijn ontwerpers) overladen moeten worden met lof. Om echter te weten hoe efficiënt een modern rookkanaal eigenlijk is, bekijken we de gifstoffen en de weersomstandigheden die de schoorsteen beïnvloeden, van dichterbij.
Waar bestaat rook uit?
Bij het verbranden van hout zijn de bekende verbrandingsproducten kooldioxide en water. Deze normale chemische reactie is geen reden tot bezorgdheid. Daarnaast produceert het verbrandingsproces echter ook grote hoeveelheden koolmonoxide, stikstofoxiden en organische verbindingen. Alkanen en alkenen worden voornamelijk gevormd in de gasfase, terwijl de meer gevaarlijke polycyclische aromatische koolwaterstoffen zich meestal vasthechten aan de vaste rookdeeltjes. Deze omvatten aldehyden, alcoholen, carbonzuren en verschillende soorten aromaten, die zijn verdeeld over gassen en vaste deeltjes. Een hoogwaardig rookkanaal modern van ontwerp is zo geconstrueerd dat de zuren in het rookgas, die zich graag op de haardvakken vestigen, het rookkanaal niet ontbinden. Met name in oude, stenen haarden is het risico op vocht en roet daarentegen enorm.
Last but not least, al deze stoffen zijn in hoge mate schadelijk voor de gezondheid. Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) -studies claimen zelfs wereldwijd meer dan twee miljoen doden door houtrook, en de overgrote meerderheid bevindt zich in slecht ontwikkelde landen, waar er nog steeds grote aantallen kookplaten zijn zonder een speciale afzuigkap.
Moderne kachels laten dit niet roken in de leefruimte. Geen wonder dat het een van de grootste technologische ontwikkelingen van vandaag is, wanneer kachels zo heet zijn dat de meeste gifstoffen in het proces worden verbrand.
Gelieve Uw rookkanaal kiezen |
Deposito's in het Rookkanaal
Omdat een moderne houtkachel of een pelletkachel wordt blootgesteld aan steeds hogere temperaturen, moeten de rookkanalen bestand zijn tegen deze extreme hitte. Is dit - b.v. in het geval van een verouderde schoorsteen - niet gegeven, zetten de gifstoffen en resten af op de binnenwand van de schoorsteen. Met name vaak is er de zogenaamde glansroet of het teerhoudende smeermiddel. Deze afzettingen kunnen worden ontstoken door hete rook en het komt tot een schoorsteenbrand. Vaak vallen de vlammen de zolder aan.
Het is des te belangrijker dat de binnenwand van de schoorsteen niet alleen extreem hittebestendig is, maar ook vrij van afzettingen. Om dit te garanderen, wordt bijvoorbeeld aanbevolen een dubbelwandige haard gemaakt van hoogwaardig V4A roestvrij staal.
Extreem weer - en warmte!
In een rookkanaal heerst extreem hete uitlaatgastemperatuur. De producten van de gespecialiseerde schoorsteenhandel worden daarom in het algemeen goedgekeurd tot 600 ° C. Tegelijkertijd wordt het rookkanaal echter ook geconfronteerd met de buitenlucht. Omdat het net dan wordt verwarmd als het buiten vriest. In sommige delen van Nederland kan het in de winter koud worden bij -10 ° C. Omdat het een materiaal van bijzonder hoge kwaliteit vereist om permanent een rookkanaal bloot te stellen aan deze temperatuurverschillen kan.
Controleer het rookakanaal!
Als men bedenkt aan welke vereisten het rookkanaal allemaal dient te voldoen en wat er kan gebeuren als een rookkanal gewoon niet meer goed werkt, zou dit reden genoeg om de schoorsteenveger te vragen om een grondige herziening van de gehele open haard en passende maatregelen te nemen als dat nodig is.
De schoorsteenhandel biedt een breed scala aan hoogwaardige rookkanalen, schoorsteenkits en alle bijpassende accessoires. Verder bieden we individueel en vrijblijvend advies per e-mail, telefoon of persoonlijk en we wijzen u ook graag op actuele aanbiedingen.