De installatie van een rookkanaal: zelf uitvoeren of een professional inhuren?

Kortom, de installatie van een rookkanaal buitenshuis is geen rocket science. Er zijn op maat gemaakte rookkanaal kits beschikbaar op de markt en er zijn ook tal van montage-instructies en tutorials op het internet. Toch moet je eventjes goed nadenken voordat je het rookkanaal op de muur gaat installeren.

Voordelen van een montageservice

Bedrijven die een installatie van een rookkanaal aanbieden, laten dit werk meestal doen door professionals. Ze weten precies welke bouwvoorschriften moeten worden nageleefd en ze werken snel en efficiënt. In de meeste gevallen zullen de vaklieden na het voltooien van het werk ook de rommel en het puin opruimen die ze hebben gemaakt. Het gebruik van een proffesionele bedrijven om de roestvrijstalen rookkanalen te monteren is dus sneller, handiger en veel efficienter.

Met name het aspect dat een rookkanaal ook potentiële risico's met zich meebrengt, pleit voor een professionele onderneming: een goede rookkanaal van roestvrij staal is goedgekeurd voor uitlaatgastemperaturen tot 600 ° C. Er moet voor worden gezorgd dat er voldoende afstand is tot de muur of andere brandbare materialen. Ook moet het rookkanaal niet worden blootgesteld aan het gevaar dat deze is verstopt door bladeren of ander vreemd materiaal. Als de rook niet kan ontsnappen en koolmonoxide de woonruimte binnenkomt, kan dit levensgevaarlijk zijn voor de bewoners.

Professionele vakmensen hebben een geoefend oog voor potentiële gevaren als gevolg door hun ervaring. Mocht er potentieel angst zijn dat regenwater door de muur heen kan dringen, zoals het op sommige forums gelezen kan worden, zij kunnen een oplossing bieden, maar dat is echter de kleinste probleem.
De vakman vermijdt echter niet alleen problemen door zijn ervaring, hij neemt ook de verantwoordelijkheid voor zijn werk op zich. In die zin is de montage van een roestvrijstalen rookkanaal onderworpen aan de VOB (bouwvoorschriften). Dan is de garantieperiode voor het geleverde werk vier jaar. Hoogwaardige rookkanalen van gerenommeerde leveranciers zelf zijn vaak zelfs uitgerust met een garantie van 25 jaar op alle onderdelen.

 

 

Neem een blik op onze landelijke montage service 

 

 

De installatie van het rookkanaal zelf uitvoeren

Kortom, een ervaren vakman kan de installatie van een roestvrijstalen rookkanaal zelf uitvoeren. Hiervoor zijn er veel instructies op internet en biedt de schoorsteenhandel een uitgebreide bibliotheek met goedkeuringen en installatie-instructies van verschillende fabrikanten.

De installatie bestaat uit de volgende stappen:

1. Eerst moet er een muuropening voor de haard worden gemaakt. Deze muuropening moet een diameter hebben van ongeveer 3 cm groter dan het muurkanaal, dat het rookkanaal verbindt met de buitenste schoorsteen.
2. Vervolgens wordt de roestvrijstalen rookkanaal buiten gemonteerd. Het begint onderaan met een T-stuk en vervolgens wordt het reinigingselement geplaatst. De set bevat ook bevestigingsmateriaal en de eerste wandmontagebeugel is al bevestigd na het T-stuk.
3. Afhankelijk van de configuratie is nu een dakopening of een vast stuk gemonteerd. In de laatste variant worden roestvrijstalen bochten van maximaal 30 graden gebruikt om de roestvrijstalen schoorsteen rond de dakrand te geleiden.
4. Vervolgens is de rookgasafvoer aangesloten en verbonden met de schoorsteen. De muuropening zelf is geïsoleerd met steenwol. Binnen kun je dan de doorbraak met gips bepleisteren, buiten wordt meer cement gebruikt.
Belangrijk: voordat u de rookkanaal voor de eerste keer uitprobeert, moet u de schoorsteenveger ter beoordeling raadplegen.

 

Mening van de schoorsteenveger

Ongeacht wie uiteindelijk de rookkanaal installeert, eerst moet altijd een schoorsteenveger worden geraadpleegd - en dit van tevoren. Alleen de schoorsteenveger die verantwoordelijk is voor uw regio kan bepalen of een aanvullende uitvoering van brandveiligheid vereist is en alleen hij de schoorsteen kan vrijgeven. Elke haard moet worden verwijderd door de schoorsteenveger.

De schoorsteenhandel biedt een landelijke montagelijn via lokale partnerbedrijven. Als gevolg hiervan kan de volledige service binnen enkele uren veilig en gemakkelijk met een vast forfait worden afgehandeld. Naast de aankomst en het vertrek van de monteurs, bevat het pakket ook een kerngat en de constructie van de set geleverd door de schoorsteenspecialist. Alle verbruiksartikelen zoals schroeven en smeermiddelen zijn al in de prijs inbegrepen.

De Schoorsteenhandel  biedt een breed scala aan hoogwaardige rookkanalen, kachelpijpen en alle bijpassende accessoires zoals rookgasventilators en trekbegrenzers. Verder bieden we individueel en niet-bindend advies per e-mail (info@schoorsteenhandel.nl), via de telefoon ( +31 20 210 50 03) of persoonlijk en we wijzen u ook graag op actuele aanbiedingen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.