De drone in het rookkanaal! Moderne technologieën voor de inspectie van het rookkanaal

De drone in het rookkanaal! Moderne technologieën voor de inspectie van het rookkanaal

 

Het werk van de schoorsteenveger m.b.t. het inspecteren van het rookkanaal was tot nu toe zeer beperkt omdat alleen de bovenopening beschikbaar is voor de inspectie van de schoorsteen. In bijzondere gevallen wordt een camera geinstalleerd op de rand van de schoorsteen, maar nu is er een volledig nieuwe technologie met behulp van een drone dat toegepast kan worden in het rookkanaal als inspectie met een spectaculaire actie. Een uiterst goed voorbeeld daarvan is de inspectie van de 176 meter hoge NIFA schoorsteen van Fibrant gold als een primeur voor de Chemelot site. 

 

Gelieve Uw rookkanaal kiezen 

 

De drone in de industriële schoorsteen

 

Het gebruik van de drone in de inspectie van de 176 meter hoge NIFA schoorsteen van Fibrant gold als een primeur voor de Chemelot site. Dat was een eerste experiment en een test of een inspectie van de schoorsteen mogelijk is. Voor dit doel werd in 6 maanden een speciale drone ontwikkeld, die in de donkere schoorstenen moest kunnen stijgen en dalen. Tegelijkertijd moet het apparaat gevoelig bestuurbaar gaan met de bijna onberekenbare wind invloeden, die binnen in een schoorsteen, vooral als het niet wordt gebruikt bij de inspectie. Volgens ingenieur en dronepiloot  was de testvlucht succesvol en vloog de drone goed en stabiel.

 

Toepassingsgebied van de drone

 

Het toekomstige operationele gebied van de drone zal waarschijnlijk meer op het gebied van industriële schoorstenen blijven. Een industriële schoorsteen kan oplopen tot 307 meter hoog (Buschhaus energiecentrale) en het grootste ommuurde schoorsteen halsbrug in Freiberg een geringere diameter van 8,25 m en een bovenste diameter van ten minste 3 m op in Duitsland. Dit biedt ruimte om te vliegen. Anderzijds is de diameter van de schoorsteen van een moderne roestvrijstalen schoorsteen voor privégebruik ongeveer 130 mm tot 200 mm. Dit is te smal voor een drone. Een gebruik van drones is hier binnen de schoorsteen nog nauwelijks voorstelbaar. Deze techniek is heel gebruikelijk nu snel en eenvoudig controleren van bovenaf als een kauw nesten in de schoorsteen, indien de schoorsteen kap is beschadigd door een storm of wanneer de plug nozzle attachment nog op zijn plaats. Deze feiten zijn vanaf de bovenkant gemakkelijker te beoordelen en een drone bespaart de huiseigenaar de gevaarlijke of dure uitrusting op het dak.

 

De grenzen van de drone

 

Tot dusverre is de drone gebruikt in industriële schoorstenen omdat er nog net voldoende ruimte over is om te vliegen. Hier is echter de behoefte groter, omdat deze schoorstenen meestal gemetseld zijn en het materiaal gevoeliger is voor weerschade en afzettingen. De moderne lichtgewicht schoorsteen daarentegen bestaat meestal uit hoogwaardig roestvrij staal van de kwaliteit V4a. Dit materiaal is veel beter bestand tegen weersinvloeden en toxische afzettingen en bovendien is de schoorsteen buitenshuis ontworpen als een kit. Zo kan een test- en reinigingsopening vanaf het begin op neuralgische punten worden geïnstalleerd. Maar wie weet? Misschien zullen over een paar jaar drones en camera's zo klein en nauwkeurig controleerbaar zijn dat zelfs onze moderne buitenkachels snel en eenvoudig kunnen worden bediend door een dronevlucht. Het werk van de schoorsteenveger zou zeker een beetje opwindender zijn.

 

De Schoorsteenhandel.nl biedt een breed scala aan hoogwaardige rookkanalen, kachelpijpen en alle bijpassende accessoires zoals rookgasventilators en trekbegrenzers. Wij adviseren u om ons ook individueel en vrijblijvend per e-mail te contacteren op info@schoorsteenhandel.nl of via de telefoon  020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.