Brandplaat - Een ''must to have'' voor onder uw kachel

Iedereen die een open haard of kachel heeft gekocht, weet hoe belangrijk de juiste brandbeveiliging is. Om uw huis zo brandveilig mogelijk in te richten, is een brandwerend paneel of een vonkenvangplaat nodig voor uw haard. Hier leert u alles wat u moet weten over dit onderwerp.

 

Bescherming volgens voorschriften

Voordat u uw nieuwe houtkachel of pelletkachel kunt installeren, moet u eerst contact opnemen met uw locale schoorsteenveger. Hij adviseert hen over de juiste, wettelijk voorgeschreven brandbeveiliging van ontvlambare materialen. Of uw kachelpijpen lopen door de muur, plafond of dak, de markt biedt vele veilige en elegante oplossingen die op de muur zelfs later kan worden gemonteerd.

Wanneer het om wandbescherming gaat, koopt u altijd een geschikte optie voor de wanddikte en de kachel rookkanaaldiameter wandgoot, dat is voorzien van stralingsbescherming dienblad de wand. Dit kan gemakkelijk worden gemonteerd droge constructie van de wand rond de opening van de kachelpijp en meestal direct reinigen, poetsen en behangen. Op deze manier kunt u genieten van bijna onzichtbaar en bewezen betrouwbare brandbeveiliging in overeenstemming met alle codes en verordeningen. Omdat plafonds en muren zijn meestal gemaakt van onbrandbare materialen, kunt u maximaal voldoet aan de vereiste minimale afstanden voor brand uw oven zowat overal.

 

De toepasselijke minimumafstanden zijn:

  • 20 cm tussen de achterkant van de kachel en de muur
  • 30 centimeter aan elke kant van de oven
  • 65 centimeter aan beide zijden in het geval van zijruiten
  • 20 centimeter tussen de rookbuis en het plafond
  • 80 centimeter voor de voorruit

 

Het rubber maakt het

Om het gedetailleerder te formuleren, is de juiste vloer van belang. Vaak zijn er allerlei soorten decoratief en brandbaar materiaal op Duitse vloeren. De klassiekers zijn tapijt, laminaat en parket, die moeten worden beschermd, in het bijzonder in het geval van een open vuur van rondvliegende vonken. Nogmaals, er wordt gezegd dat een veilige afstand moet worden gehandhaafd tot alle brandbare materialen rond de oven. In de straling zone van de oven en in het bijzonder het vuur schijf, geen meubels, gordijnen en een houten of kunststof panelen moet worden gevestigd. U moet de ovendeur ook op elk gewenst moment ongehinderd kunnen openen, zonder te beginnen met het meubilair terug.

Natuurlijk hoeft u uw vloer rond het fornuis niet te verwisselen, tenzij u het toch had. In plaats daarvan komt de oplossing dichterbij in de vorm van een grondbrandbeveiligingsplaat, ook wel dienende plaat of vonkenvanger genoemd. Het moet uit onbrandbaar materiaal, zoals glas, tegels, leisteen, graniet of staal of uit plaatmetaal. Veel verschillende vormen kan vinden, afhankelijk van het materiaal, die zowel stijlvol en geschikte brandbeveiliging en uw nieuwe oven kan ook visueel te verbeteren.

 

Grootte is ook van belang

De kachel hoeft niet noodzakelijk op een grote plaat te worden geplaatst, maar ook hier moeten de wettelijke minimumafstanden in acht worden genomen. Vloeren dienen in het algemeen beschermend te worden tegen brandbare materialen met een een afdekking voor vaste brandstof uit vuur openingen van open haarden. Deze bekleding moet zich minstens 50 cm naar voren en ten minste 30 cm zijdelings voorbij de verbrandingsopening uitstrekken. Om de exacte grootte voor uw brandbeveiliging boord te bepalen, neem een ​​kijkje op de handleiding van uw kachel en controleer de in speciaal aangewezen voor uw model afstanden.

 

De kwestie van de keuze

Brandwerende platen komen onder de kachel zodra de positie en de grootte van de plaat bekend zijn, kan een breed scala van mogelijke platen bodembescherming gebruiken. Aangezien alle standaard modellen voldoen aan de normen voor brandbeveiliging, het komt nu aan uw individuele voorkeuren, wat je precies kiest.

De basisplaat van metaal is 1,5-2,5 mm dikke stalen plaat en een kleurlaag van donkere kleuren, zoals zwart of antraciet. De coating is goed bestand tegen slijtage en slijtage, zodat het vele jaren van blootstelling kan weerstaan, zelfs bij intensief gebruik.

Wie een beetje meer keuze wil qua vorm, kan kiezen voor een glazen bodemplaat voor de haard. Deze bestaat uit 6-8 mm dik gehard veiligheidsglas en is verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Hoewel het geharde glas relatief ongevoelig is voor druk- en schokbelastingen, moet u bij de montage voorzichtig zijn. De vloer moet vóór de installatie grondig worden gereinigd, zodat er geen steentjes onder de plaat komen


De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.