Kortom, de installatie van een rookkanaal buitenshuis is geen rocket science. Er zijn op maat gemaakte rookkanaal kits beschikbaar op de markt en er zijn ook tal van montage-instructies en tutorials op het internet. Toch moet je eventjes goed nadenken voordat je het rookkanaal op de muur gaat installeren.

Als u een kachel op een gemetselde schoorsteen of roestvrijstalen rookkanaal wilt aansluiten, moet u vooral op de brandbeveiliging letten. Met moderne muurdoorvoeren kan dit snel en eenvoudig worden bereikt. Hier leert u zelf hoe u een brandwerende muurdoorvoer bevestigd en hoe deze de nodige bescherming biedt.

Wat is er mooier dan het gezellige geknetter van een warm vuur in je eigen woonkamer wanneer de temperatuur buiten oncomfortabel wordt? De verwarmingskosten, die u kunt besparen als eigenaar van een kachel zijn groot. Een kachel kan niet alleen een stijlvolle toevoeging zijn aan het interieur, maar het kan ook echt kostenbesparend zijn.

In Nederland mochten we mid Maart al een beetje genieten van de lentekriebels: dankzij de gemiddelde temperaturen van 10-12 graden Celsius overdag werden we verleid tot een lekker ontspannen kopje koffie op het terras.

Wanneer u een rookkanaal in uw huis installeert, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden.
Kies allereerst of je een buitenkoker wilt installeren, of je het een binnenkanaal wilt of dat je gewoon je interieurkanaal voor metselwerk wilt renoveren.

Meten is weten, gissen is missen

Er zijn veel redenen waarom de installatie van een roestvrijstalen rookkanaal of de daaropvolgende uitbreiding via een roestvrijstalen rookkanaal nuttig of zelfs noodzakelijk is. Allereerst heeft elke haard een rookkanaal nodig, zodat de ontstane rookgassen veilig kunnen worden omgeleid.

De meeste huiseigenaren hebben zich nooit afgevraagd over de lengte van hun rookkanaal. Waarom zouden ze? Door het rookkanaal van de openhaard of pelletkachel wordt de rookgas vrijgegeven maar er is nog veel meer gaande en er komt nog veel meer bij kijken. Afgiftedruk hangt grotendeels af van de lengte van het rookkanaal. Wist u dat?

Iedereen die een open haard of kachel heeft gekocht, weet hoe belangrijk de juiste brandbeveiliging is. Om uw huis zo brandveilig mogelijk in te richten, is een brandwerend paneel of een vonkenvangplaat nodig voor uw haard. Hier leert u alles wat u moet weten over dit onderwerp.

Schoorsteenrenovatie in vijf stappen - Een kleine gids

Voor een renovatie van een schoorsteen zijn er een aantal redenen en technische mogelijkheden. In deze kleine gids leert u over welke stappen het aankomt in het bos en wat je moet zeker aandacht besteden eerder.

Deze manier van inspecteren met een drone is nauwkeuriger, sneller, veiliger en ruimschoots voordeliger.

Een moderne rookkanaal transporteert de hete rook en uitlaatgassen van de open haard naar de buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat de kamerlucht vrij is van giftige stoffen en dat we altijd zuurstof kunnen inademen. Alleen hiervoor zou elke rookkanaal (of zijn ontwerpers) overladen moeten worden met lof. Om echter te weten hoe efficiënt een moderne schoorsteen eigenlijk is, bekijken we de gifstoffen en de weersomstandigheden die de schoorsteen beïnvloeden, van dichterbij.

Roetvorming – wij verklaren het fenomeen

Hoe ontstaat roetvorming?

In de regel wordt roet veroorzaakt door een te lage uitlaatgastemperatuur in het rookkanaal. Dit betekent dat de uitlaatgassen hun zogenoemde dauwpunt nog binnen de schoorsteen bereiken, zodat ze de gedeeltelijk corrosieve stoffen aan de binnenkant in de schoorsteenl condenseren en neerslaan. Na verloop van tijd dringen deze vervolgens door in het metselwerk van de schoorsteen en laten geelbruine vlekken en een vieze geur achter.

Seite