De evolutie van het rookkanaal

De oorsprong van het rookkanaal

Hoe is het woord rookkanaal onstaan? Eenvoudige schachten werden geïnstalleerd boven het open vuur om de rook te kanaliseren. De constructies werden gemaakt van allerlei brandwerende materialen. Een dergelijke bovenbouw kan echter geen rookkanaal worden genoemd. Rook was nog steeds in huis en een opening in het dak van het huis was ook nodig. De eerste objecten die op een rookkanaal leken waren vierkante stenen kanalen. De stenen goten waren bekleed om zo brandveilig mogelijk te zijn en kwamen dichter en smaller naar boven. Dus de rook kan in de open lucht komen en uit het huis worden geleid. Maar zelfs dat was geen optimale oplossing. Deze schachten waren niet echt brandveilig en op de lange termijn konden ze de rook niet adequaat regelen. Deze zijn niet te vergelijken met een modern rookkanaal, omdat ze tegenwoordig veel veiliger en duurzamer zijn.

Het schoorsteeneffect in een rookkanaal

Dankzij de ontdekking van het zogenaamde schoorsteeneffect zijn er rookkanalen zoals we ze vandaag kennen. In principe is het schoorsteeneffect relatief eenvoudig. Warme lucht heeft een lagere dichtheid dan koude lucht. In de schoorsteen ontstaat negatieve druk, die op zijn beurt lucht uit het rookkanaal in de open lucht duwt. De externe druk drukt lucht door de onderste opening in het rookkanaal. Zelfs bij elektriciteitscentrales wordt het schoorsteeneffect gebruikt. Het omgekeerde schoorsteeneffect wordt ook in verschillende andere situaties gebruikt. De resulterende stroming vloeit in de bouwplanning en -constructie. Het schoorsteeneffect is daarom niet alleen belangrijk in een rookkanaal.

Het originele rookkanaal

Een belangrijke vooruitgang was het gebruik van rookkanalen. De rookkanalen, die vaak in gebouwen met meerdere verdiepingen werden gebruikt, vergemakkelijkten de rookafvoer. Ze werden aan de randen of hoeken geïnstalleerd en leidden de rook naar buiten. Zo konden de open haarden van het midden van de kamer naar randen en hoeken worden verplaatst. Dit is nog steeds gebruikelijk vandaag. De schoorsteen loopt dan door de schacht. Het terugtrekken van rook had een nadeel. Water of voorwerpen kunnen de leefruimte bereiken via de opening in het dak. Dit probleem werd in die tijd opgelost door stenen constructies op het dak te bouwen. Ze leken op kleine torentjes. Er zijn tegenwoordig veel betere oplossingen voor de moderne schoorsteen. Het gebruik van steen of baksteen in het rook-overdrachtsproces is al heel lang gebruikelijk. De beperkte levensduur en brandgevaren waren echter de redenen waarom rookkanalen gemaakt van deze materialen werden afgeschaft.

Montage van het rookkanaal aan de buitenkant

Lange tijd was het een goed idee om het rookkanaal in de muur te verweken dat werkte. Echter de muren van het huis werden na verloop van tijd dunner en dunner. Daarom moest er een nieuwe oplossing worden gevonden. Met dalende prijzen van roestvrijstaal en geautomatiseerde productieprocessen, werden rookkanalen gemaakt van roestvrijstaal steeds goedkoper. Vanwege de geringe plaats die een huidig rookkanaal inneemt en de lange levensduur van de huidige rookkanalen is een roestvrijstaal rookkanaal de standaard geworden. Vooral de hoge brandveiligheid van deze rookkanalen leidde tot een grote populariteit. Gezien de grotere ruimte- en energiekosten is een roestvrijstalen rookkanaal waarschijnlijk de goedkoopste en meest efficiënte oplossing voor de afvoer van rookgassen. 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.