Woordenlijst

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Schoorsteenverlengstuk

Zubehoer-Kaminerhoehung-einwandig-Einschub-rund

Schoorsteenverlengstukken en open haard verlengingen, dienen om een schoorsteen van bakstenen te verlengen. Hier wordt de uit roestvrijstaal bestaande schoorsteenverlenging met de insteekkoker in de schoorsteen ingevoerd en aan de schoorsteenkop vastgeschroefd.

 

1. Soorten schoorsteenverlengingen

Het is eigenlijk om een onderscheid tussen enkelwandige en dubbelwandige schoorsteenverlengingen. De dubbelwandige versie heeft, in tegenstelling tot de enkelwandige versie, een isolerende laag van temperatuurbestendig isolatiemateriaal. Deze isolatielaag dient voor de isolatie van de binnenband. Als gevolg daarvan wordt het uitlaatgas in de binnenste buis beschermd tegen overmatige koeling, om de schoorsteentrek te verbeteren of te handhaven. Dit is ook de reden waarom enkelwandige schoorsteenverlengingen alleen worden aanbevolen tot een effectieve hoogte van 500 mm. Daarnaast is het belangrijk om een ​​geïsoleerde extensie aan te brengen.

 

2. Doel van de uitbreiding van uw schoorsteen

Schoorsteenverhogingen kunnen om verschillende redenen noodzakelijk zijn. De meest voorkomende zijn de volgende drie gevallen:

1.) Nieuwe richtlijnen betekenen dat de schoorsteen te laag is ten opzichte van de buurt. De voorgeschreven afstanden tot ramen en balkons van naburige gebouwen zijn toegenomen, wat vaak er tot op toe leidt dat vele jaren bestaande schoorstenen plotseling moeten worden verhoogd/verplaatst.

2.) Een gemetselde schoorsteentrek is verdeeld in twee schachten. Een daarvan is een klassiek kanaal en het tweede is een luchtschacht. Hier bestaat het gevaar dat de uitlaatgassen van de aangrenzende uitlaatas via de verse luchtas weer worden ingetrokken zou kunnen worden en zo het binnenwerk zou kunnen bereiken. Dit moet natuurlijk worden vermeden omdat koolmonoxide in uw huis het leven en de gezondheid in gevaar zou brengen. Ook hier zijn de richtlijnen veranderd, aangezien de laatste jaren steeds meer condenserende apparaten met lage uitlaatgastemperaturen worden gebruikt. Door de relatief koele uitlaatgastemperaturen is de trek in de schoorsteen extreem laag. Als gevolg daarvan wordt het uitlaatgas niet voldoende sterk over de schoorsteen uitgestoten en kan het weer gemakkelijk worden teruggezogen. Met gevolg daarvan moet het hoogteverschil tussen uitlaatgas en verse luchtas aanzienlijk groter zijn dan in het verleden met vaste brandstoffen.

3.) De trek in de schoorsteen is niet genoeg en moet worden versterkt. De goedkoopste methode is om de schoorsteentrek te vergroten via een schoorsteenuitbreiding. Dit kan zeer vaak bijdragen aan de gewenste trekkingsverbetering en aldus een dure rookafzuiger overbodig te maken.

 

3. Onderdelen van de schoorsteenverlenging

De schoorsteenverlenging bestaat uit het inzetstuk, de montageplaat en de eigenlijke verlengbuis. Optioneel kunnen een reinigingsopening en een regenkap worden toegevoegd. In de enkelwandige schoorsteenverlengingen zijn deze componenten stevig aan elkaar verbonden. In het dubbelwandige ontwerp worden de afzonderlijke componenten als afzonderlijke componenten geleverd en vervolgens eenvoudig tijdens montage samengesteld en stevig met klemmen aan elkaar verbonden.

 

3.1. De inzetstuk

Het inzetstuk moet op maat worden gemaakt die geschikt is om de schoorsteen te verlengen. Als de schoorsteen bijvoorbeeld op een vierkante plaat bevestigd is (meestal in gemetselde schoorstenen), moet de sleuf overeenkomstig worden gemaakt. Dit voorkomt stagnatie in de schoorsteen en het uitlaatgas kan correct worden afgevoerd.

3.2 De montageplaat

De montageplaat is altijd stevig verbonden met de gleuf. Deze vierkante plaat heeft een gat in elk van de hoeken. Dit dient om de schoorsteenverlenging aan de schoorsteenkop te verbinden. De verbinding wordt meestal gedaan met schroeven en pluggen. De montageplaat moet worden gemaakt in de afmetingen van de schoorsteenkap en moet deze volledig afdekken.

Professionele tip: Tussen de schoorsteenkap en de montageplaat moeten nog silicone massa voor hoge temperaturen (verkrijgbaar bij de ijzerhandel) worden aangebracht. Deze afdichting zorgt in elk geval voor een goede dempingslaag. Winden kunnen trillingen veroorzaken, die dan in de vorm van storende geluiden door het gebouw gaan. De siliconenlaag voorkomt dit.

 

3.3 De verlengbuis

Deze roestvrijstalen buis vormt de eigenlijke functie van de schoorsteenverlenging. Afhankelijk van de selectie kan deze buis van 500 mm tot 3000 mm lang zijn. Welke hoogte u moet kiezen, u leert meestal van uw schoorsteenveger. De binnendiameter van de verlengbuis moet zodanig worden gekozen dat het resulterende oppervlak ongeveer gelijk is aan het gebied van de schoorsteenopening van de uit te breiden schoorsteen. Een eenvoudig voorbeeld: als de afmeting van de interne schoorsteen 200x200 mm is, moet de binnendiameter van de verlenging ook ten minste 200 mm zijn, beter

Formel-Schornsteinverlangerung

3.4 De reinigingsopening / het reinigingselement (optioneel)

Aufgrund der Vorgaben durch den Schornsteinfeger, kann es notwendig werden, dass Reinigungsöffnungen in den Schornsteinverlängerungen vorgesehen werden müssen. Dies ist in der Regel dann der Fall, wenn die Verlängerung höher als 1,5 Meter ist und somit der Schornsteinfeger bei Steildächern nicht mehr ohne weiteres an die Mündung kommt. Somit wäre eine Reinigung von oben unmöglich und muss folglich über eine separate Reinigungsöffnung ermöglicht werden. Reinigungselemente können für einwandige sowie für doppelwandige Verlängerungen bestellt werden.

Vanwege de vereisten van de schoorsteenveger kan het nodig zijn om reinigingsopeningen in de schoorsteenverlengingen aan te brengen. Dit is meestal het geval wanneer de verlenging groter is dan 1,5 meter en dus de schoorsteenveger niet langer gemakkelijk naar de bovenkant van de schoorsteen komt door een hellend dak. Een reiniging van bovenaf zou dus onmogelijk zijn en moet daarom mogelijk worden gemaakt door een aparte reinigingsopening. Reinigingselementen kunnen worden besteld voor enkelwandige of dubbelwandige verlengingen.

 

3.5  De regenkap (optioneel) 

Auf Wunsch kann ein Regenschutz auf die offene Mündung der Schornsteinverlängerung gesetzt werden. Dieser sogenannten Regenhut verhindert weitestgehend das Eindringen von Regenwasser in die Schornsteinverlängerung und somit in den darunter liegenden Schornstein. Dieses Bauteil ist vor allem bei gemauerten Schornsteinen dringend zu empfehlen, da hier die Gefahr der Versottung sehr groß ist. Insbesondere ist das der Fall, wenn ein gemauerter Schornstein in Verbindung mit einem Niedertemperaturkessel, wie einer Brennwerttherme oder einer Pelletheizung verwendet wird. Aufgrund der niedrigen Abgastemperaturen und dem großen Schornsteinvolumen wird im Betrieb oft der so genannte Taupunkt unterschritten. Dadurch kondensieren bestimmte gasförmige Bestandteile im Abgas und schlagen sich als Feuchtigkeit im Schornstein nieder. Bleibt dieser Zustand über längere Zeit bestehen, steigt die Gefahr einer Schornsteinversottung stark an. Dies kann zum Totalschaden an Ihrem Schornstein und somit zu einem enormen Schaden an Ihrem Haus führen.

Op verzoek kan een regenkap / schoorsteenafdekking  op de schoorsteenverlenging worden geplaatst. Deze zogenaamde regenkap voorkomt grotendeels het binnendringen van regenwater in de schoorsteenverlenging en dus in de schoorsteen eronder. Dit onderdeel wordt met name aanbevolen voor metselwerkschoorstenen, omdat het risico op roet hier erg hoog is. Dit is met name het geval wanneer een metselwerkschoorsteen wordt gebruikt in combinatie met een lagetemperatuur kachel, zoals een condensatie kachel of pellet kachel. Vanwege de lage uitlaatgastemperaturen en het grote schoorsteenvolume is het zogenaamde dauwpunt tijdens het gebruik vaak te laag. Dientengevolge condenseren bepaalde gasvormige bestanddelen in het uitlaatgas en precipiteren als vocht in de schoorsteen. Als deze toestand lang aanhoudt, neemt het risico op scheuren door schoorstenen sterk toe. Dit kan leiden tot totale schade aan uw schoorsteen en dus tot enorme schade aan uw huis.