Wat is de beste locatie van een rookkanaal?

Locatie en keuze van een Rookkanaal

Een rookkanaal is een investering op lange termijn en het is daarom de moeite waard om de juiste rookkanaal naar behoren te installeren. Het is gemakkelijk om fouten te maken bij het kiezen en plaatsen van een rookkanaal, dus hier zijn enkele betrouwbare tips die u zullen helpen problemen te voorkomen en de beste prestaties van uw schoorsteen en uw hout- of pelletkachel te krijgen. 

 

 

Koppel het rookkanaal aan uw kachel of open haard

Om goed te werken, heeft uw nieuwe houtkachel of een pelletkachel een rookkanaal nodig die overeenkomt met de kenmerken. Er zijn twee belangrijke factoren om te overwegen:

 

De maten:

Over het algemeen moet het rookkanaal (het gat met zijn diameter waardoor de gassen passeren) overeenkomen met de afmeting van de uitlaat van de kachel. Groter is zeker niet beter als het gaat om open haarden. In speciale gevallen (zoals in het geval van een zeer hoge schoorsteen), kan een rookkanaal iets kleiner zijn dan de uitlaat van het apparaat. Vraag altijd advies aan bij een specialist voordat u een rookkanaal kiest met een andere afmeting dan de uitgang van de kachel.

 

De isolatie:

Hoogrenderende kachels en open haarden vereisen hoogrendements-haarden. En de hoogefficiënte schoorstenen zijn altijd geïsoleerd. Als u kiest voor een puur decoratieve open haard zonder poorten en zonder luchtregeling, kan een niet-geïsoleerde schoorsteen zoals een conventionele metselwerkschoorsteen of een luchtgekoelde metalen schoorsteen bevredigend zijn. Maar als u een kachel of een hightech open haard hebt, hebt u een krachtige schoorsteen nodig, zoals een 650 ° C-model, een speciale haard of een voeringsysteem in een metselwerkschoorsteen.

 

Het rookkanaal in het huis

 Als het buiten koud is, wil de warme lucht van het huis rijzen, net zoals de hete uitlaat in een schoorsteen stijgt - dat is het schoorsteeneffect. Het schoorsteeneffect creëert een klein gebied met lage druk in het onderste deel van het huis en een lichte hoge druk in de bovenste niveaus van het huis. Een neutraal drukvlak (NPP) bevindt zich tussen de hoge en lage drukzones. Als er geen vuur in de kachel of de open haard is en de lucht in de buitenkoker koelt tot onder de kamertemperatuur, wordt het huis een betere schoorsteen dan de schoorsteen en trekt het koude, stinkende lucht uit de schoorsteen aan. open haard.

Over het algemeen moet het schoorsteenkanaal (het gat met de vereiste diameter waardoor de gassen passeren) overeenkomen met de grootte (diameter) van de uitlaat van de kachel. Groter is zeker niet beter als het gaat om open haarden. In speciale gevallen (zoals in het geval van een zeer hoge schoorsteen), kan een schoorsteenkanaal kleiner zijn dan de uitlaat van het apparaat. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een schoorsteen kiest met een andere afmeting dan de uitgang van de kachel.

Een schoorsteen die in de omhulling van het huis is geïnstalleerd, wordt niet beïnvloed door de lage negatieve druk in het huis als gevolg van het schoorsteeneffect, omdat een binnenkoker altijd op of boven de huistemperatuur is . Het neutrale drukvlak beweegt altijd naar de grote lekken, dus de grote opening aan de bovenkant van de schoorsteen betekent dat de schoorsteen een NPP heeft die hoger is dan die in het huis. Dit resulteert in een lichte luchtstroom omhoog door een binnenste schoorsteen wanneer er geen vuur in het apparaat brandt.

Als een openhaard binnen in huis warm wordt gehouden, heeft hij altijd meer wachttijden dan het schoorsteeneffect van het huis. De resulterende lagedrukzone bij het openen van de vuurhaard betekent dat wanneer u een vuur start, deze snel oplicht zonder rook.

 

 

Zoek het huis in het hart van uw huis

Het is meer dan een eerbetoon aan traditionele waarden, het is de sleutel tot het succes van een kachel of een huis. Door uw openhaard in het huis te plaatsen en niet tegen een buitenmuur, zal de schoorsteen over de grootste lengte door de warme ruimte stijgen en het dak bij zijn bovenkant verlaten. Het resultaat is een uitstekende prestatie van de schoorsteen, beschut tegen koude of harde wind. Maak niet de fout om een ​​schoorsteen onder op de dakrand van een kathedraalplafond of op een vloer van een huis met twee verdiepingen te plaatsen. Als de schoorsteen uit het warme gedeelte van het huis onder zijn hoogste niveau komt, zou het huis kunnen werken als een betere schoorsteen dan de schoorsteen.

Deze openhaard, gelegen in het hart van het huis, zal perfect werken door de kachel of openhaard zo te plaatsen dat de schoorsteen direct over het hoogste deel van het huis kan komen, u krijgt de best mogelijke prestaties van de open haard en van het apparaat.

 

Voor meer info kunt u ons bereiken op het nummer 020 210 50 03 of info@schoorsteenhandel.nl.

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.