Rookkanaal - werkingsprincipe en technische kenmerken

Rookkanaal - werkingsprincipe en technische kenmerken

 

Een brandend vuur verspreidt warmte naar de omgeving. Dit wordt gedaan door de energiebron hout of steenkool om te zetten in warmte-energie. Tegelijkertijd komt echter rook door het rookkanaal vrij tijdens het verbrandingsproces. Rook is een mengsel van een vaste stof in een gasfase en bevat een verscheidenheid aan verschillende en deels giftige stoffen. Dit zijn voornamelijk koolmonoxide en koolstofdioxide, maar ook deeltjes en stikstofoxiden, aldehyden, alcoholen, carbonzuren en verschillende soorten aromaten. Deze stoffen moeten niet allemaal geconcentreerd zijn in de leefruimte, maar moeten veilig worden naar buitenlucht worden geleid, waar deze gifstoffen dan snel verdampen. Dit werkt millennia lang op de schoorsteen, met het roestvrijstalen rookkanaal is de modernste evolutie van de open haard.

 

Het fysieke werkingsprincipe van het roestvrijstalen rookkanaal

In principe is het fysieke principe van het schoorsteeneffect van toepassing op elk rookkanaal. Voor de afleiding van de rookgassen is niet het eenvoudige principe dat warme lucht naar de top stijgt. Integendeel, het schoorsteeneffect zorgt voor de verticaal opwaartse luchtstroom. Warme lucht heeft een lagere dichtheid. Daarom is het lichter en klimt het omhoog naar de top van het rookkanaal. Dit veroorzaakt een negatieve druk in de schoorsteen. Deze zuiging en de externe druk van de lucht duwen nu de nieuwe lucht door de onderste opening in de haard, waar deze nu ook wordt verwarmd. Dit leidt tot een zelfbehoud van het effect. Het schoorsteeneffect treedt ook in het wild op wanneer b.v. koude lucht daalt snel en er ontstaat een zogenaamde valwindenergiecentrale. Bij een rookkanaal wordt dit schoorsteeneffect echter doelbewust gebruikt, in de verticale buis is de luchtstroom specifiek naar buiten gericht.

De beschreven stroming van het gas alsmede de relatie tussen de stroomsnelheid van het gas en zijn druk wordt ook "Bernoulliaans effect" genoemd. Hieruit kan men dan concluderen dat het rookkanaal zo ontworpen moet zijn dat de wind niet tegen de schoorsteen kan drukken. Zodat het roestvrijstalen rookkanaal de kamers niet continu verwarmt, zelfs buiten de stookfasen, moet een rookgas ventilator worden geïnstalleerd.

 

De technische eigenschappen van een dubbelwandig roestvrijstalen rookkanaal

Om de fysica optimaal te kunnen gebruiken, moet het dubbelwandige roestvrijstalen rookkanaal bepaalde technische eigenschappen hebben. Enerzijds omvat dit de absolute hoogte, zodat het roestvrijstalen rookkanaal in de vrije windenergie ligt. De vrije breedte of zelfs de diameter van het rookkanaal hangt af van hoe groot de hoeveelheid te transporteren rookgas is en hoe hoog de temperatuur is. Als een rookkanaal te groot of te klein is in verhouding tot de capaciteit van de kachel, kan deze niet voldoende tocht ontwikkelen en blijven de giftige dampen in de leefruimte achter. De technische eigenschappen die van belang zijn voor een roestvrijstalen rookkanaal zijn echter met name de materiaaleigenschappen. Dus de buitenste laag moet ongevoelig zijn voor corrosie en weersbestendig. Maar u kiest gewoon voor een dubbelwandig roestvrijstalen rookkanaal, omdat de binnenwand bestand moet zijn tegen agressieve vervuilers. Als materiaal voor de binnen- en buitenbuis is roestvrijstaal natuurlijk het beste. Bij het kiezen van het roestvrijstaal is de zogenaamde corrosieklasse doorslaggevend. De overeenkomstige ID is de V en hoe hoger het getal achter de "V", hoe beter het materiaal. Verdere technische kenmerken die de kwaliteit van een rookkanaal beoordelen, zijn de materiaaldikte, die varieert in een bereik van 0,5 mm tot 0,6 mm, evenals de permanente en de burn-out geteste toepassingstemperatuur. De stromingsweerstand moet zo laag mogelijk zijn.

Om precies te weten welk rookkanaal met welke afmetingen en welke technische eigenschappen geschikt zijn voor het betreffende huis of bouwproject, is deskundig advies noodzakelijk.

De schoorsteenhandel biedt een ruime keuze aan rookkanalen en aanverwante diensten. Het advies is niet-bindend en kosteloos en kan per telefoon of e-mail.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.