Rookgasventilator - Hoe een klein apparaat de schoorsteentrek optimaliseert!

Schoorstenen bestaan al millennia. Ze werken op basis van een eenvoudig fysisch principe, het zogenaamde schoorsteeneffect. Hierin staat dat in een schoorsteen of schoorsteenrook, dampen en verontreinigende stoffen alleen door natuurlijke convectie in de buitenlucht vrijkomen.In essentie gebeurt dit omdat warme lucht een lagere dichtheid heeft, opstijgt en vervolgens gewoon door de bovenste opening van een schoorsteen naar buiten gaat. Deze luchtuitlaat veroorzaakt een negatieve druk in de schoorsteenas en dus wordt meer lucht in de schoorsteen gezogen en verwarmd. Dit leidt tot een constant zelfbehoud van het schoorsteeneffect, zoals de video van onze partner exodraft heel duidelijk laat zien. Een goed element voor een betere schoorsteentrek is een rookgasventilator  

 

 

 

In het verleden was dit eenvoudige effect zeker voldoende genoeg. In de afgelopen eeuwen was ecologie echter geen probleem en werden verontreinigende stoffen ongefilterd de lucht in geblazen. Ook was energie-efficiëntie nog niet relevant in de huidige schaal. Bovendien waren er altijd problemen tot fatale ongelukken wanneer het schoorsteeneffect werd verstoord. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, van vallende wind tot kraaiennesten. Vooral in oude gebouwen kan een schoorsteen ongunstig worden ontworpen, zodat de bestaande trein simpelweg niet voldoende is of alleen een gebrek aan verbranding veroorzaakt. Dienovereenkomstig zijn rookaanzuigers en afzuigers ontwikkeld om rook af te voeren, de trek te optimaliseren en het milieu te beschermen. Ongeacht de verbrandingsfase zorgt de rookafzuiging voor de juiste trek tijdens de ontstekingsfase, tijdens volledige belasting en ook onder alle weersomstandigheden, en dus voor een optimale verbranding. Hierdoor wordt de brandstof dan ook volledig en energiezuinig verbrand.

Gevoel en werking van de rookgasventilator  

Rookaanzuigers en afzuigers zijn kleine uitlaatsystemen, die op de roestvrijstalen schoorsteen worden geplaatst en die daar verantwoordelijk zijn voor een veilige en betrouwbare trein. Het principe van de uitlaten is gebaseerd op de uitvindingen van de Lübecker Wilhelm Beth, die wordt beschouwd als de vader van de ontstoffingsindustrie met zijn patenten die al tussen 1886 en 1922 zijn ontwikkeld. Sindsdien hebben de schoorsteenventilatoren zich enorm ontwikkeld, dus vandaag een aparte uitlaatventilator op de schoorsteen om de negatieve druk in de rookgasleiding te waarborgen. Dus elk gevaar van vallende wind of andere oorzaken die ertoe kunnen leiden dat rook en verontreinigende stoffen niet volledig kunnen worden afgetrokken of zelfs de leefruimte in kunnen komen, volledig uitgesloten. De rookgasfilters kunnen voor elke brandstof worden gebruikt en zijn robuust ontworpen voor continu gebruik. Temperaturen tot 250 ° C, weer en tijd zijn geen probleem meer. Veel schoorsteenvegers hebben een levensduur van meer dan 20 jaar en veel apparaten zijn uitgerust met speciale roosters die dienen als vinger- en vogelbescherming. Dit voorkomt ook de bouw van kraaiennesten, die menig trigger al hebben verstopt.

 

Hier kunt u de gewenste rookgasventilator vinden! 

 

Ontwerpopties en accessoires voor de rookgasafzuiging

De ontwerpopties van een schoorsteenventilator zijn talrijk. Een essentieel aspect betreft echter de vraag waar de rookgassen moeten worden afgeleverd. Hier wordt in wezen een onderscheid gemaakt tussen horizontaal of verticaal uitwerpende schoorsteenzuigers en de keuze hangt af van de gegeven structurele omstandigheden. Andere technische kenmerken zoals het debiet of de persdruk hangen dan af van de grootte van de schoorsteen en de hoeveelheid te verwerken rook. Hoewel de meeste rookafzuigers nu geschikt zijn voor continu gebruik, kan het zijn dat dit niet gewenst is door de eigenaar. Dit kan zijn omdat, bijvoorbeeld, in de overgang tussen de seizoenen van de open haard zelf slechts sporadisch wordt gebruikt of dat een goed geïsoleerd huis alleen het gerichte gebruik van de kachel vereist. Hier is het belangrijk dat de rookafzuiging handmatig, tijdgestuurd of automatisch kan worden in- en uitgeschakeld. Moderne uitlaten kunnen ook worden ingesteld om de trein in de schoorsteen volledig onafhankelijk te regelen. Corresponderende regelaars of timers kunnen ook achteraf worden ingebouwd indien nodig. De schoorsteenhandel is individueel en vrijblijvend beschikbaar per e-mail, telefoon of zelfs persoonlijk om alle vragen over de veiligheid van de verwijdering van uitlaatgassen te beantwoorden. 

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.