Roetvorimng- we leggen het fenomeen uit

Hoe onstaat roetvorming?
Roet wordt voornamelijk veroorzaakt door een uitlaatgastemperatuur die te laag is in het rookkanaal . Dit betekent dat de uitlaatgassen hun zogenaamde dauwpunt binnen de schoorsteen bereiken, zodat ze de gedeeltelijk corrosieve stoffen aan de binnenkant in het rookkanaal condenseren en neerslaan. Na verloop van tijd dringen ze vervolgens door in het metselwerk van de schoorsteen, waardoor geelbruine vlekken en een vieze geur achterblijven.

Vereenvoudigd, kunt u de uitlaatgassen in het rookkanaal voorstellen als een heteluchtballon. De warme gassen stijgen en koelen af ​​op de weg door de bakstenen schoorsteen. Als de uitlaatgassen onder een bepaalde temperatuur komen, het zogenaamde ''dauwpunt'', wordt het rookgas vloeibaar, dat vervolgens achter de schoorsteen loopt. Dit condensaat is zeer agressief en bevat bijtende stoffen. Deze chemische verbindingen bezinken aan de binnenkant van het rookkanaal. In de loop der jaren komen de vloeibare componenten dan in de schoorsteen. Na een tijdje dringen ze dan volledig de schoorsteen binnen en komen duidelijk zichtbaar naar voren. 

Wat zijn de gevolgen van roetvorming?
Afgezien van de onaangename vlekken op de schoorsteen en de onaangename geur, is een ander aanzienlijk risico van roet dat de vloeistof in de rest van het metselwerk sijpelt. In het ergste geval loopt zelfs de constructie van het hele gebouw in gevaar. Bovendien is er een verhoogd risico op brand door de stoffen die in de schoorsteen worden afgezet. Kortom, roet uit de schoorsteen kan tot gevaarlijke consequenties leidenen brengt uw hele huis in gevaar.

Wat kan ik doen tegen roet in de schoorsteen?
Hier zijn enkele aanpassingen. Ten eerste moet men zich realiseren dat er vaak weinig veranderd kan worden bij de uitlaatgastemperatuur in de metselwerkschoorsteen. De haard of de ketel brengt een bepaalde uitlaatgastemperatuur met zich mee. De schoorsteenschachten zijn echter vaak te groot. Dus aangezien de uitlaatgastemperatuur niet kan worden verhoogd, moet alleen het volume van de schoorsteen worden verminderd. Vanwege het kleinere volume in de schoorsteen, kan de hoeveelheid warmte die beschikbaar is in het uitlaatgas meer gecomprimeerd en dus warmer worden. De zogenaamde thermische gradiënt is lager.

Hoe verminder ik het volume of de doorsnede van mijn rookkanaal?
Het belangrijkste is dat je je nu richt op kwaliteit. Deze zijn te vinden op al onze producten op www.schornstein-fachhandel.de. Voordat u vervuild raakt, maar uiterlijk bij de eerste tekenen, moet u zich verplaatsen in een enkelwandige roestvrijstalen schoorsteen. Deze schoorsteenrenovatie met de roestvrijstalen schoorsteen is de goedkoopste en eenvoudigste oplossing om het risico van roet permanent te elimineren. Vanwege de optimale diameter van de schoorsteen voor uw haard, wordt het uitlaatgas gecomprimeerd en kan het zijn temperatuur beter boven de stijghoogte houden. Met behulp van de enkelwandige roestvrijstalen schoorsteen is het schoorsteeneffect verbeterd. Dit is gebaseerd op het feit dat koude gassen meer wegen dan warm, zodat warme gassen naar de top stijgen. Zoals in alle gebieden waar koude een warme lucht ontmoet, ontstaat een drukverschil. Dit drukverschil veroorzaakt een opwaartse kracht, die u misschien kent met de trein. En dit is precies waar onze roestvrijstalen schoorsteen begint met een enkele wand en voorkomt verdere condensatie van de uitlaatgassen door een sterkere trek. Bovendien wordt de gemetselde schoorsteen beschermd door de roestvrijstalen schoorsteen. Zelfs als hier condensaat wordt gevormd, lekt het niet in de schoorsteen. De vloeistof wordt via de condensaatbak veilig in de roestvrijstalen schoorsteen afgevoerd.

Hoe kan ik vanaf het begin voorkomen?
Het is het beste om tijdens de bouw een redelijke schoorsteenmantel op te zetten, zoals het lichtgewicht blok Fumolux of het schachtsysteem Furado. De losjes geschroefde elementen van het Fumolux schachtsysteem zijn ideaal voor een reeds bestaande condensatieketel. Als u een volledig nieuwe wilt bouwen, raden we het Furado schachtsysteem met driehoekige elementen of de gesloten elementen van de Fumolux-serie aan. Als u bijvoorbeeld het schachtsysteem combineert met onze roestvrijstalen schoorsteen in enkelwandige vorm, dan bent u optimaal voorbereid op roet.

Wanneer moet ik handelen?
Als u last krijgt van roet, kunt u het beste meteen gaan. Want hoe langer je wacht, hoe erger het kan zijn. De meeste van de tijd oude huizen storen ons. Maar zelfs recentere huizen, waarvan de constructie enkele belangrijke punten heeft verwaarloosd, zijn niet immuun voor vervuiling. Het uitlaatsysteem moet dus idealiter een gladde binnenkant hebben, zodat er geen vocht op de muur kan komen. Onze roestvrijstalen schoorsteen is hier bij uitstek geschikt. Verder is een schoorsteen met een hoog inwendig gemiddelde nadelig omdat in deze systemen de lucht langer in de schoorsteen blijft hangen. En dat leidt op zijn beurt tot een koeling van de lucht met mogelijke condensatie. Hier vindt u in onze www.schornstein-fachhandel.de geschikte producten voor uw schoorsteen.

Een ander mogelijk alternatief is het verbeteren van de rookafvoer door onze rookafzuigers in uw schoorsteen. Natuurlijk past de rookafzuiger zich perfect aan aan een roestvrijstalen schoorsteen. Onze Rauchsauger Injekt wordt onder andere gekenmerkt door het feit dat de schoorsteen schoongemaakt kan worden zonder de Rauchsaugers Injekt te verwijderen. Dit is mogelijk omdat de doorsnede van uw schoorsteen open blijft, zelfs met de installatie van de schoorsteeninjector.

Als u gedetailleerde informatie over onze producten hebt, zoals de roestvrijstalen schoorsteen enkelwandig, de rookafzuiger of interesse in een assysteem, bezoekt u ons op onze website: www.schoorsteenhandel.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.