Kenmerken van een RVS rookkanaal

Iedereen die een rookkanaal buitenshuis gebruikt of van plan is om een dubbelwandig rookkanaal  van Tecnovis te gaan installeren, heeft misschien een mysterieuze rij letters en cijfers opgemerkt. Dit zijn de zogenaamde "kenmerken van het rookkanaal" en een zeer compacte weergave van de prestatieverklaring.

Alle bouwproducten, en met name rookkanalen, moeten worden gemarkeerd met een prestatieverklaring van de fabrikant op basis van een EU-norm. Alleen door het gebruik van het woord "uitlaatsysteem" in plaats van "rookkanaal" herkennen we de officiële Duitste merkfrabrikant. Om ervoor te zorgen dat deze labels logisch zijn voor de huiseigenaar en de eindgebruiker, leggen we u de etikettering en de gevolgen hiervan uit.

Elementen van etikettering
Elke verplichte markering van een schoorsteen moet de exacte productnaam van de fabrikant en de CE-markering bevatten. Hier moet de CE-markering de hoge productkwaliteit garanderen. Schoorstenen die niet over deze markering beschikken, mogen niet worden gebruikt volgens de bouwvoorschriften van de staat in Duitsland.

De prestatieverklaring
De hierboven genoemde productnaam is niet alleen de artikelnaam of het modelnummer van de schoorsteen. Integendeel, deze productnaam is een verwijzing naar de veel uitgebreidere prestatieverklaring door de fabrikant. Dit document beslaat gewoonlijk twee tot drie pagina's voor schoorstenen en met dit document neemt de fabrikant de verantwoordelijkheid op zich ervoor te zorgen dat zijn rookkanaal voldoet aan de verklaarde prestatiekenmerken. Dit zou in feite moeten zorgen voor meer veiligheid in de bouw en voor de huiseigenaar met betrekking tot de kwaliteit van de schoorstenen. De prestatieverklaring is gebaseerd op de technische documentatie van de respectievelijke fabrikant en is alleen in een uniforme vorm gedwongen met het oog op een betere vergelijkbaarheid van de schoorstenen van verschillende fabrikanten.

De structuur is als volgt verdeeld:

1) De eerste twee posities zijn alleen voor productidentificatie een product duidelijk ook in termen van het model, partijen seriële toewijzen

2) De positie 3 beschrijft het gebruik van het product en volgt op positie 4 van de naam en het adres van de fabrikant en eventueel op positie 5, het contact van een middel.

3) in de stand 6, we eigenlijk vinden een criterium van de kwaliteit van het management, want dit moet worden verklaard, waarna het systeem evalueert de prestaties stabiliteit van de producten en getest. Nogmaals, deze systemen zijn goed gedefinieerd en geclassificeerd. Bijgevolg op positie 8 rechtstreeks verwijst naar de neutrale certificatie-instantie waarop deze feitelijk geïnspecteerd en werken centraal bediende.

4) Alleen nu in de stand 8 "aangegeven prestaties" in feite beschrijft voor de uitvoering van de schoorsteen hebben wat dienst moet worden voorzien en welke Europese norm voldoet. Typische kenmerken van de schoorstenen zijn bijvoorbeeld

a) druksterkte

b) stromingsweerstand

c) thermische weerstand

d) weerstand tegen corrosie

Dit zijn nu harde, vergelijkbare feiten en waarden.

5) In de laatste positie 9 alleen volgen de rechtsgeldige verklaring en handtekening.

De DIN-markering
Om een ​​groot aantal rookkanalen snel en efficiënt te kunnen vergelijken, is een classificatiesysteem gecreëerd dat de essentiële criteria van prestatieverklaringen in afkortingen samenvat.

Dit gebeurt volgens de DIN-voorschriften EN1856-1 / 2 en EN14891-2.

In plaats van twee of drie pagina's van de prestatieverklaring te moeten lezen, moet de expertdeskundige vervolgens naar een regel met geordende cijfers en letters kijken.

Een typisch label is dan b.v.

Uitlaatsysteem EN1856-1 T400 P1 W Vx-L40045 G (xx)

Hier staat T400 voor een bepaalde temperatuurklasse en G (xx) kenmerkt de roetbrandweerstand, waarbij in plaats van xx de mm worden gegeven, die op afstand tot brandbare materialen noodzakelijk zijn. Elk element en afkorting van deze code vertegenwoordigt daarom een ​​prestatie van de schoorsteen en het type en de kwaliteit van de prestaties.

De vakman kan dus in een oogopslag zien dat b.v. L120 in de code "hoog vuurvast" betekent, terwijl L30 alleen staat voor "brandvertragend".

Alle rookkanalen in ons uitgebreide assortiment hebben deze markering en we leggen graag elke positie van deze classificatie uit in een consultatie met een van onze medewerkers.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.