ECO design kachels en haarden - Wat houdt het in?

Bent u van plan een houtkachel of houthaard te kopen? Vanaf 2020 moeten de kachels en haarden in Nederland  voldoen aan de strenge eisen van de Europese Unie voor luchtkwaliteit en energieverbruik. Dat betekent dat haarden en kachels een schone en geavanceerde verbranding moeten hebben met minimale emissie uitstoot. Wanneer ze voldoen aan deze eisen, dragen ze het ECOdesign label.

Wordt het nu tijd voor iets nieuws?

Er zijn in Nederland naar schatting 1,3 miljoen hout gestookte installaties, waarvan er een kleine miljoen waarschijnlijk ook echt gebruikt worden. Uit cijfers van het NHK, de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, valt iets opmerkelijks te herleiden waardoor deze strengere eisen nodig zijn om nadelige gezondheidseffecten te beperken: 75% van de inzethaarden en 68% van de vrijstaande kachels is ouder dan 15 jaar! Kachels ouder dan 10 jaar zijn aanzienlijk vervuilender dan nieuwe kachels. Er kan dus een serieuze vraag gesteld worden of ‘haarden op leeftijd’ wel klaar zijn voor de toekomst.  

Ontwikkeld voor het milieu

Dankzij de focus om de uitstoot te verlagen tot een absoluut minimum, zijn de ECO design kachels en haarden zeer efficiënt in verbruik. Vergeleken met een traditionele open haard gebruikt zo'n toestel 70% minder hout en 20% minder dan een standaard houtkachel of haard. Kortom de kachels en haarden die voldoen aan de ECOdesign hebben een hoge warmteafgifte, lage uitstoot met behoud van een gezellig vlammenspel. Hout van een lokale duurzame plantage is een goede hernieuwbare en carbon neutrale warmtebron

 

 

Voorbeelden van ECOdesign kachels en haarden

De ECO houtkachels en houthaarden van voldoen aan de strenge vereisten voor luchtkwaliteit en energie-verbruik op basis van de ECOdesign richtlijnen. Er zijn verschillende toestellen voor alle soorten interieurstijlen. 

 

 

Aanleiding voor de wetgeving op houtkachels

Dat is voornamelijk de uitstoot van fijn stof en het lage rendement dat een meerderheid van de houtkachels op dit moment hebben. De uitstoot van fijn stof is té hoog onder de houtkachels en dat heeft een negatieve impact op het milieu. Daarnaast is het rendement niet hoog genoeg, waardoor er warmte verloren gaat. Een open haard heeft een rendement van 10-20%, terwijl een moderne houtkachel met gemak 80-90% haalt. Dit betekent veel meer warmte met veel minder brandstof. Op dit moment zijn er circa 645.000 oude open haarden die een zeer laag rendement hebben. Door hier nieuwe toestellen voor te plaatsen, zorgen de betere technieken ervoor dat er schoner wordt gestookt en dat het rendement hoger wordt. Zo wordt bijvoorbeeld door middel van de naverbranding ervoor gezorgd dat giftige gassen te allen tijde worden verbrandt. Hoe vollediger de verbranding is, hoe minder uitstoot van fijn stof er zal plaatsvinden.

 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze experts via ons email info@schoorsteenhandel.nl of telefonisch op het nummer 020 210 50 03

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.