Brandhout: welke wordt het meeste gebruikt?

Brandhout: welke wordt het meeste gebruikt?
   

Misschien heeft u al een houtkachel of denkt u erover na om er een aan te schaffen. Dan wordt u hoe dan ook vroeg of laat de vraag gesteld: welk hout is het beste om in uw houtkachel te laten branden?

Een belangrijk punt om in gedachten te houden is dat het brandhout droog moet zijn. Vocht in het hout produceert meer schadelijke dampen bij de verbranding, wat op zijn beurt leidt tot een snellere slijtage van de kachel. Maar het kan ook drastische gevolgen hebben, zoals een roetbrand. Om dit te voorkomen, moet het brandhout een maximaal vochtigheidsgraad van 20% hebben.

 

Hoe bereikt men een vochtigheidsgraad van maximaal 20 %?

Hout, zoals het in de natuur voorkomt, heeft meestal een vochtigheidsgraad van ongeveer 50%. Als hout slechts een vochtigheidsgraad van 20% heeft, wordt dit luchtdroog hout genoemd. Om dit te bereiken, moet u al enkele belangrijke punten in overweging nemen tijdens de opslag:

1. Bedek uw houtopslag!

De opslagruimte van uw hout moet worden afgedekt, zodat het brandhout droog kan blijven en niet nat kan worden.

2.  Let op voldoende ventilatie van de opslagplaats!

De opslagruimte moet goed geventileerd zijn. Dit is belangrijk zodat het brandhout geleidelijk vocht verliest om zo een betere calorische waarde te bereiken. Daarom is het ook het beste om het brandhout buiten op te slaan. Veel mensen slaan hun hout in de kelder op, maar kelders zijn meestal niet droog, omdat de ventilatie in de meeste kelders onvoldoende is. Vaak wordt zal het hout daar zelfs gaan beginnen te schimmelen. Sommige mensen zeggen dat het een heel goed idee is om hun hout buiten op te slaan, maar bedekken het daar compleet en dus bestaat het risico dan dat het niet voldoende wordt geventileerd.

3. Vermijdt contact met de bodem!

Het brandhout moet geen contact met de grond hebben om het risico van schimmelvorming te voorkomen.

4. Vermijdt contact met de muur!

Als u uw brandhout tegen de huismuur wilt bewaren, moet u hier voldoende afstand van houden. Dit verbetert ook de luchtcirculatie.

5. Stapel zo dat er lucht door heen kan komen!

Bij het stapelen van het hout moet worden opgemerkt dat voldoende lucht de afzonderlijke houtblokken bereikt. Het is daarom niet raadzaam om deze te dicht op elkaar te stapelen.

6 Verdeel uw hout!

Aangezien gespleten hout sneller droogt, moet u uw hout vóór opslag in kleinere, driehoekige stammen te hakken. Dit bespaart u ook de moeite om uw brandhout te hakken tijdens het bijvullen.

7. Heb geduld! 

Hoe langer u het hout bewaart, des te droger het wordt en dit op zijn beurt aantoonbaar de calorische waarde verbetert. Ideaal is een opslag van 2 tot 3 jaar. Het hout heeft dan slechts een laag vochtgehalte en brandt dan optimaal.

Volgens het ministerie [1] is het hout voldoende droog na de volgende bewaartijden:

• Populier, sparren 1 jaar
• Linden, els, berk 1,5 jaar
• Beuken, essen, fruitbomen 2 jaar
• Eik 2,5 tot 3 jaar

Natuurlijk kunt u het brandhout al door de lucht laten drogen. Hier kun je jezelf een lange opslag besparen. Let er echter op hoe u het brandhout hier opslaat.

Waarom is hout zo geliefd?rum ist Holz so begehrt?

Volgens de huidige kennis is hout de oudste brandstof ooit. Het is aan de ene kant bijzonder populair omdat het een hernieuwbare hulpbron is. Aan de andere kant is het natuurlijk ook leuk om naar te kijken. Het creëert een huiselijk gevoel wanneer het knettert en knispert in de kachel. Sommige mensen zweren ook bij de geur van de verschillende houtsoorten.

Maar welk hout is het beste?

Het lastig om aan te geven wat het beste hout is. Om dit te beoordelen, moet men verschillende factoren in overweging nemen, zoals de calorische waarde, het vlambeeld, het decolleté en nog veel meer. Om een overzicht te krijgen van welke houtsoort het meest geschikt is, kunt u een overzicht krijgen met onderstaande tabel.

 

Calorische waarde

Massa dichtheid

Brandduur

Vlammen beeld

Reuk

Opslag duur

 

Aanduiding van hoeveel energie in een kamermeter van het hout is

Hoe hoger de dichtheid, hoe kleiner de benodigde ruimte per kg

Hoe lang duurt het voordat het hout is afgebrand?

Heeft een hout een bijzonder mooi vlambeeld?

Vermelding of het hout een aangename / onaangename geur verspreidt

 Hoe lang duurt het voordat het hout droog is?

 

Hardhout

 

 

 

 

 

 

Beuk

++

++

++

++

++

2 Jaar

Berk

+

+

0

++

++

1,5 Jaar

Eik

0

++

++

0

--

2,5-3 Jaar

Els

0

 

 

 

 

1,5 Jaar

Es

++

++

 

++

 

2 Jaar

Zacht hout

 

 

 

 

 

 

Spar

0

-

0

 

 

1 Jaar

Pijnboom

0

0

0

 

 

 

Lariks

0

+

0

 

 

 

 

 

De zachthoutsoorten zoals vuren, grenen, lariks mogen niet worden gebruikt voor open haarden, omdat dit gevaarlijk is. In plaats daarvan zijn ze ideaal om op te warmen, omdat ze vrij snel verbranden.

Berkenhout is vooral populair als brandhout omdat het etherische oliën vrijmaakt bij verbranding, dus het ruikt niet alleen prettig. Er is ook een mooie, blauwachtige vlam bij verbranding. Ook beukenhout geniet, waarschijnlijk vanwege de hoge beukenstands in Duitsland, een grote populariteit.

 We hopen dat we u een beetje hebben kunnen helpen, zodat u uw open haard, of houtkachel kunt verwarmen met het hout dat het beste bij u past.

 

 [1] Volgens het Duitse ministerie van Klimaatbescherming, Milieu, Landbouw, Natuur en Consumentenbescherming

 

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.