Woordenlijst

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Schoorsteenafdekking

Onder een Schoorsteenafdekking wordt gewoonlijk een afdekking van roestvrij staal verstaan, die op schoorsteenkoppen van gemetselde schoorstenen wordt gemonteerd om ze tegen weersomstandigheden te beschermen. Schoorsteenafdekkingen mogen niet verward worden met schoorsteenkappen. Schoorsteenkappen worden hoofdzakelijk op roestvrijstalen schoorstenen gemonteerd.

1. Soorten schoorsteenafdekkingen

Er zijn in wezen twee verschillende modellen schoorsteenafdekkingen die heel gebruikelijk zijn. De een is de ‘’Napoleonkap’’ en de andere de ‘’Meidingerschijf’’. De Napoleonkap is een gebogen kap die doet denken aan de hoed van Napoleon. De Meidinger-schijf daarentegen is een platte, meestal rechthoekige plaat met zijvouwen. Beide versies zijn standaard gemonteerd op poten van 250 mm hoogte die direct op de schoorsteenkop geschroefd worden. Bovendien kan de schoorsteenafdekplaat nog steeds worden meegeteld in de groep schoorsteenafdekkingen. Deze open haard afdekplaten worden vaak rechtstreeks over de schoorsteenkop geschoven. Vervolgens wordt vervolgens een schoorsteenmantel extra erbij gemonteerd. Deze twee componenten vormen samen de ideale bescherming.

 

2. Gebruikte materialen

Schoorsteenafdekkingen zijn hoofdzakelijk gemaakt van roestvrij staal of koper. Wij kiezen alltijd voor materiaal met zeer hoge corrosiebescherming aangezien het altijd blootgesteld is aan verschillende weersomstandigheden door het hele jaar door. Kwaliteit is hier van uiterst belang. Om kostredenen worden gegalvaniseerde platen vaak gebruikt in plaats van het aanbevolen roestvrij staal. De schoorsteenhoezen die gemaakt van de inferieure materialen worden meestal aangeboden tegen zeer lage prijzen. Hun levensduur is echter beperkt tot een paar jaar. Daarom wordt een corrosiebeschermingsklasse van tenminste V2a aanbevolen.

 

3. Functies van de schoorsteenafdekkingen

Schoorsteenafdekkingen worden voornamelijk gebruikt om te beschermen tegen regen en om te voorkomen dat regenwater de gemestelde schoorstenen binnendringt. Dit is een zeer belangrijk kenmerk, omdat regenwater op de lange termijn grote schade kan aanrichten. Vooral in combinatie met moderne lagetemperatuurketels indien er extra vocht opbouwd wordt in de schoorsteen omdat het uitlaatgas  relatief koel is en dus condenseerd tijdens de doorvoor in de schoorsteen. Condensatie is vaak niet te voorkomen en daarom moet ervoor worden gezorgd dat een goede regenbescherming op de schoorsteenkop gemonteerd wordt.

Bovendien beschermen schoorsteenafdekkingen ook de schoorsteenkop aan het eind van de gemetselde schoorsteen. Eventuele schade wordt veroorzaakt door zure regen en andere weersgerelateerde invloeden. Na een paar jaar beginnen de schoorsteenkoppen te scheuren of barsten. Regenwater kan binnendringen in deze scheuren en, in geval van vorst, leiden tot verdere schade, inclusief totale schade aan de schoorsteenkop. Al deze problemen kunnen voorkomen worden door het gebruik van schoorsteenafdekkingen in combinatie met schoorsteenafdekplaten.

 

4. Installatie van de schoorsteenafdekkingen

De installatie is onafhankelijk van het type schoorsteenafdekking dat gebruikt wordt. Alle schoorsteenafdekkingen zijn bevestigd aan de schoorsteenkop met roestvrijstalen schroeven en geschikte plugs. In het algemeen worden hier schroeven van maat M8 tot M10 gebruikt. Met betrekking tot de treksterkteklasse moet niets worden overwogen, aangezien roestvrijstalen schroeven een minimale treksterkte hebben, die veel verder gaan dan nodig is. Verder kunnen in de handel verkrijgbare plastice plugs worden gebruikt, aangezien de meeste schoorsteenkoppen van beton zijn en geen verdere eisen aan de deuvels hoeven te worden gesteld. Er zijn geen andere verbruiksartikelen of smeermiddelen nodig.

 

De aansluiting van de schoorsteenafdekking met de bijgeleverde voeten gebeurt ook met schroeven en moeren. Het vereiste gat in de schoorsteenafdekking is niet in de fabriek opgenomen, zodat de positionering van de poten vrij selecteerbaar blijft. Vanwege de relatief dunne materiaaldikte van de afdekkingen, kunnen deze gaten worden gemaakt met eenvoudige roestvrijstalen boren.

 

De installatie van een schoorsteenafdekking is heel eenvoudig ontworpen. Toch wordt het geheel om veiligheidsredenen niet aanbevolen, omdat het meestal moeilijk is om toegang te krijgen schoorsteen zelf en de omliggende dakhellingen die een hoog risico vormen op ongevallen voor onervaren mensen.

 

5. Speciale kenmerken van de schoorsteenafdekking "Napoleon"

De schoorsteenafdekking "Napoleon" heeft een versterkende kraal. Deze verdikking strekt zich uit langs de kap en produceert een hoge torsiestijfheid. Dit voorkomt een "klapperen" van de napoleonkap in de wind en dus ook de overdracht van geluid naar de schoorsteen.

 

6. Speciale kenmerken van de Meidinger-schijf

Meidinger-schijven hebben een lichte toename in het midden. Door deze ingebouwde val wordt het regenwater geloosd en kan het geen plassen vormen.